Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αποκλειστικό: Πορτογαλία και Τρισέ δείχνουν το δρόμο του Paris Club για την Ελλάδα

Η δανειακή σύμβαση της Πορτογαλίας με την Τρόικα συνοδεύτηκε από την υποχρέωση της χώρας να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της ώστε αυτοί να πειστούν να διακρατήσουν τα κρατικό ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.
Η διαπραγμάτευση θα γίνει με τη διαιτησία της Τρόικας η οποία θα παράσχει εγγυήσεις που πιθανόν θα είναι η επίτευξη συμφωνίας με την...
Πορτογαλία πως τα όποια νέα δάνεια θα είναι καλυμμένα με κρατικές υποθήκες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Μέσα στα πλαίσια αυτά φαίνεται να κινείται και το σχέδιο για την Ελλάδα, η οποία είτε βρίσκεται ήδη είτε θα κληθεί να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων προκειμένου να τους πείσει να μην τα πουλήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 που θα ολοκληρωθεί το δεύτερο Μνημόνιο.
Προκειμένου να συμβεί αυτό η Ελλάδα είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με το Κλαμπ του Παρισιού όπου εκπροσωπούνται οι 56 κυριότερες χώρες πιστωτές και μέσω αυτού έχουν πραγματοποιηθεί 421 αναδιαρθρώσεις από το 1956 μέχρι σήμερα, οι οποίες αφορούσαν σε 88 κράτη.
Η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία, θα παράσχει ως αντάλλαγμα στους δανειστές την υποχρέωση της να καλύπτει με δημόσια περιουσία κάθε επόμενη έκδοση κρατικών ομολόγων, δηλαδή να προχωρήσει στην έκδοση μίας μορφής καλυμμένων κρατικών ομολόγων.
Οι διαπραγματεύσεις μέσω του Paris Club θα γίνουν με τη βοήθεια τους διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία για ένα πολύ σημαντικό λόγο: διετέλεσε επικεφαλής του Κλαμπ του Παρισιού από το 1985 μέχρι το 1993..
Με πληροφορίες από τη Handesblatt - και την τελευταία έκθεση της Commerzbank 
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: