Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

O Παμπούκης βάζει στο στόχαστρο τους αρχαιολογικούς χώρους

Στο στόχαστρο του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη έχουν μπει οι περιορισμοί που θέτει ο αρχαιολογικός νόμος και επιτρέπει τόσο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όσο και στις Εφορείες Αρχαιοτήτων να βάζουν απαγορευτικό στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της κυβέρνησης εξετάζουν σοβαρά την αλλαγή του σχετικού νόμου, όσο επιτρέπει το Σύνταγμα, προκειμένου να διευκολύνει επιχειρήσεις που θέλουν να ρίξουν τσιμέντο σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως αρχαιολογικές
Είναι πιθανόν να ...
διευρυνθεί ο νόμος fast track για μικρότερες επενδύσεις από αυτές που προβλέπει τώρα με την παράλληλη αλλαγή των παραπάνω νόμων που επί δεκαετίες ισχύουν στην Ελλάδα.
Το εγχείρημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο, αφού σε πολλές περιοχές – φιλέτα, όπου θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για νέες επενδύσεις οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδρούσαν αποφασιστικά, όπως για παράδειγμα έγινε στην Κερατέα.
Σε αυτό το σχεδιασμό βασικό ρόλο, εκτός του κ. Παμπούκη, θα παίξουν οι υπουργοί κα Τίνα Μπιρμπίλη και κ. Παύλος Γερουλάνος. 
Η πρώτη για τους περιβαλλοντολογικούς όρους όπου τίθενται στους σχετικούς νόμους και ο δεύτερος για τους όρους προστασίας αρχαιοτήτων. Η ευαισθησία της κας Μπιρμπίλη είναι δεδομένη, όμως ήδη πολλές φορές έχει κάνει πίσω μπροστά στην πίεση βουλευτών και κομματικών στελεχών. Ο δε κ. Γερουλάνος θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Παμπούκη πιο εύκολα, όμως και οι δύο μαζί θεωρείται αβέβαιο αν μπορέσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις των βουλευτών, ειδικά της επαρχίας.
Ρόλο – κλειδί σε αυτή την περίπτωση πιθανώς να παίξει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης. 
Ο κ. Καρχιμάκης μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να απορροφήσει κραδασμούς σε τέτοιο βαθμό που πολύ σύντομα ίσως τον δούμε να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο «μάζεμα» των αντιδράσεων, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικότερα. Όπως και αν μεθοδευτεί το θέμα ένα είναι το βέβαιο: ο κ. Παμπούκης χρειάζεται άμεσα μια επιτυχία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η παρουσία του στην κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από παραγωγή... καλών προθέσεων, χωρίς να μπορεί να επιδείξει προς το παρόν και αντίστοιχη παραγωγή αποτελεσμάτων.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: