Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Martha Graham 117 χρόνια απο τη γέννησή της ( video )


Η Google αφιερώνει σήμερα το λογότυπό της σε μια μεγάλη και πρωτοπόρο χορευτρια και χορογράφο την ...
Martha Graham (11 Μαΐου του 1894 - 1 Απριλίου 1991) ήταν Αμερικανίδα χορεύτρια και  χορογράφος θεωρείται ως μία από τις σπουδαιότερες και πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού.  Η επιρροή της στο χορό μπορεί να συγκριθεί με την επιρροή του Στραβίνσκι στη μουσική, του Πικάσο στη ζωγραφική   , ή και του  Frank Lloyd Wright  στην αρχιτεκτονική. 
Η  Graham ήταν ΥΠΈΡΟΧΗ performer, με ...καταπληκτικη  κίνηση.
Έχει εφεύρει μια νέα γλώσσα της κίνησης, και το χρησιμοποίησε για να αποκαλύψει το πάθος, την οργή ​​και την έκσταση  για την ανθρώπινη εμπειρία. Έχει χορέψει και χορογραφήσει για πάνω από εβδομήντα χρόνια, και κατά το διάστημα αυτό ήταν η  πρώτη  χορευτρια που χόρεψε ποτέ  στο Λευκό Οίκο , η πρώτη χορεύτρια  που  ταξίδεψε  στο εξωτερικό, ως πολιτιστικός πρέσβης, και η πρώτη χορεύτρια  που έλαβε  το υψηλότερο πολιτικό βραβείο της ΗΠΑ: το Μετάλλιο της Ελευθερίας . 
Στη διάρκεια της ζωής της, έλαβε τιμές που κυμαίνονται από το κλειδί της πόλης του Παρισιού για το Αυτοκρατορική Ιαπωνία Διάταξη του Τιμίου Crown .
Είπε, «Έχω περάσει όλη μου τη ζωή με το χορό και να είμαι χορευτρια . Επιτρέποντας τη ζωή να την χρησιμοποιήσω με  έναν πολύ έντονο τρόπο. Μερικές φορές δεν είναι ευχάριστο.  Αλλά παρ 'όλα αυτά, είναι αναπόφευκτο."


Η Γκράχαμ ξεκίνησε την καριέρα της σε μια ηλικία που θεωρήθηκε αργά για μια χορεύτρια. Ήταν ακόμη ενεργή χορευτικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, και γύρισε όλο...

Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/#ixzz1M1XKLsa0
Και ενα video ως αφιέρωμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια: