Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Focus Money: «Η Ελλάδα αυτοκαταστρέφεται»

XRIMANEWS.GR«Η Ελλάδα εφαρμόζει αυτοκαταστροφική λιτότητα»
τονίζει το ρεπορτάζ του Simon Che Berberich που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Focus Money, σημειώνοντας αναλυτικά ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα, είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ σκληρότερο από όσο θα έπρεπε.
«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής. 
Για φέτος η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τους αρχικούς της υπολογισμούς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιτάχυνση των...
αποκρατικοποιήσεων.
Στη Γερμανία ακούγεται συχνά, πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερη οικονομία, αγνοώντας όμως τις ήδη υπέρμετρες προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Μείωση δημοσίων υπαλλήλων – Μείωση μισθών
Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 20% ή και περισσότερο. Ο 13ος και ο 14ος μισθός καταργήθηκαν. Ο αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου έχει σημειώσει δραστική μείωση (κατά 30.000, στους 688.000, από τα τέλη του 2009 μέχρι το τέλος του 2010). 
Η δημόσια δαπάνη για μισθοδοσία μειώθηκε κατά περίπου 11%.
ΔΕΚΟ
Τα μέτρα αφορούν κυρίως τον ΟΣΕ, με την εισαγωγή ανωτάτων ορίων στις επιδοτήσεις. 
Η εξυγίανση των ζημιογόνων επιχειρήσεων, επιχειρείται με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και τις περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους. Θυσίες όμως απαιτήθηκαν από τους εργαζόμενους και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.
Οι μισθοί άνω των 1.800 ευρώ μειώθηκαν κατά 10%, και τέθηκε ανώτατο όριο αποδοχών στα 4.000 Ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης για τη μείωση «της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις».
Αυτό προβλέπει περικοπές μισθών, βελτιωμένο μάνατζμεντ και υψηλότερες τιμές. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται εξοικονόμηση μεγαλύτερη των 800 εκ. ευρώ εντός του έτους.
Αγορά εργασίας
Η κυβέρνηση εισάγει φιλελεύθερες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μειώνοντας τον κατώτατο μισθό και αυξάνοντας το ανώτατο όριο υπερωριών, ενώ χαλάρωσε την προστασία για τις καταγγελίες συμβάσεων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα επέμβασης στην αγορά εργασίας, αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων. Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η αύξηση της απασχόλησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο. Η ανεργία βρίσκεται πάνω από το 15%.
Συντάξεις - Ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη συρρίκνωση των δαπανών για τις συντάξεις. Βάσει του σχεδίου αυτού, η σχετική δαπάνη αναμένεται να βρίσκεται στο 14,9% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, ποσοστό που σήμερα φτάνει το 12%. Χωρίς τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι δαπάνες για τις συντάξεις θα σκαρφάλωναν στο 24% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Φόροι
Ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 4%, φτάνοντας στο 23% και επηρεάζοντας σημαντικά το κόστος στις αγορές. Η αύξηση αυτή, έφερε πέρσι μεγάλα έσοδα στα ταμεία της κυβέρνησης, παρά την οικονομικής ύφεσης και τη μείωση της κατανάλωσης. Η αύξηση του ΦΠΑ πάντως, επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία. Αυξήσεις έγιναν και στα καύσιμα, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Δαπάνες για την Υγεία
Η κυβέρνηση στράφηκε επίσης κατά του λόμπι στον τομέα των φαρμάκων, επιτυγχάνοντας τη δραστική μείωση των δαπανών για τα φάρμακα: οι τιμές τους συρρικνώθηκαν κατά 20%. Παράλληλα, ο κατάλογος των φαρμάκων που δεν καλύπτονται από τα ταμεία του κράτους έγινε μακρύτερος, ενώ περιορίστηκε το περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς.
Διοίκηση - ΟΤΑ
Οι Έλληνες έβαλαν «μαχαίρι» και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη μείωση των δήμων και των κοινοτήτων. Το λεγόμενο «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ενισχύει την αρχή της επικουρικότητας, ενώ οι ΟΤΑ αποκτούν νέες αρμοδιότητες και αντιμετωπίζουν πλέον ανώτατο όριο χρέους.
Επενδύσεις
Οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν πέρσι κατά περίπου 12%, με αρνητικές επιπτώσεις για τις υποδομές και τις εταιρίες που αναλάμβαναν κρατικές παραγγελίες. Με τα παραπάνω μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί την εξυγίανση των δημοσιονομικών της στοιχείων, με το έλλειμμα να μειώνεται πέρυσι από το 15,4% στο 10,5% του ΑΕΠ. Για φέτος το ποσοστό αναμένεται στο 9,5%.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει καμία «τρανταχτή» επιτυχία στον τομέα αυτό, και έτσι το δημόσιο χρέος συνεχίζει την αυξητική του πορεία. 
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει φέτος το 153%. Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στο σκέλος των εσόδων. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ύφεση (μείωση 4,5% του ΑΕΠ το 2010, και 3,5% φέτος).
Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: