Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πορτογαλικό Μνημόνιο: Οι όροι είναι πιο επιοικείς από της Ελλάδας και της Ιρλανδίας



Με 'ευνοϊκούς' όρους η συμφωνία για το πορτογαλικό Μνημόνιο 
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατέληξε σε μια "καλή συμφωνία" με τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός της χώρας , Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία με το ΔΝΤ ως 'θρίαμβο' αφού οι όροι είναι πιο επιοικείς από αυτούς των προγραμμάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
"Θέλω να αναγγείλω στους Πορτογάλους ότι η κυβέρνηση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία με τις αντιπροσωπείες των διεθνών οργανισμών για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρας μας", είπε ο...
Σόκρατες, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.  
"Η κυβέρνηση κατέληξε σε μια καλή συμφωνία που προασπίζεται την Πορτογαλία", πρόσθεσε.
Το δάνειο θα ανέλθει στα 78 δις ευρώ είπε ο Σόκρατες, ο οποίος θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί στις 05 Ιουνίου.
Η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,9% του ΑΕΠ στο 2011 έναντι του 4,6% που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4,5% το 2012 και στο 3% το 2013.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επικυρώσει το Μνημόνιο τον Ιούνιο ενώ η έγκριση από πλευράς ΕΕ θα γίνει το Μάιο. 
Στόχος είναι το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει εγκαίρως ώστε να πληρωθεί το ποσό των 4,9 δις ευρώ από ομόλογα που λήγουν στις 15 Ιουνίου.
xrimanews 

Σχόλιο: Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, αν και υπηρεσιακός μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, κατάφερε να διαπραγματευτεί και να κερδίσει παράταση και καλύτερους όρους μείωσης του ελλείμματος.
Ο φετινός στόχος για το έλλειμμα είναι να μειωθεί στο 5,9%, για το 2012 να πέσει στο 4,5% και το 2013 να έχει φτάσει στο 3%.  
Οι αρχικός στόχος ήταν να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,6% φέτος και να το φτάσει στο 2% το 2012. 
Εδώ, δεν μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα σύμφωνα με τους στόχους και η κυβέρνηση παίρνει εντολή από την τρόικα να βάλει κι άλλα βάρη στον ελληνικό λαό.
Για να μην πούμε για την Ιρλανδία που έχει σηκώσει κεφάλι κατά του Μνημονίου και πετυχαίνει νίκες.
Ο  κ. Παπανδρέου μήπως θα μπορούσε να μας πει πότε θα διαπραγματευτεί κάτι καλό για τον ελληνικό λαό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: