Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Πως εξηγείται ο “γρίφος” Τρισέ και η στάση του Βερολίνου στο ελληνικό πρόβλημα

Ένα ανέλπιστο σύμμαχο βρίσκει η Ελλάδα στο πρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.  
Γιατί ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, φαίνεται να συμφωνούν πως η επιμήκυνση του χρέους για το 2012 δεν συνιστά την καλύτερη λύση για το χρέος της χώρας μας.
Ο κ. Τρισέ, όπως εξηγείται αρμοδίως εκτιμά ότι ...η εθελοντική επιμήκυνση θα "χτυπήσει" στις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να σηκώσουν στην πραγματικότητα το βάρος της όλης προσπάθειας. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, αντίκειται στις βασικές αρχές της ΕΚΤ κι όπως διευκρινίζεται αρμοδίως από τη Φραγκφούρτη δεν έχει να κάνει με την προσωπική άποψη του κ.Τρισέ.
Στο ΔΣ της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η ζημία που θα προκληθεί στις αποτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ελληνικό χρέος, θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, ενώ, πέραν όλων των άλλων, θα δημιουργήσει ένα κακό προηγούμενο, το οποίο με κάθε τρόπο θα πρέπει να αποφευχθεί. Γι αυτό και ο κ.Τρισέ έχει στυλώσει τα πόδια. 
Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι συμφερότερη λύση στο πρόβλημα συνιστά η παρέμβαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης (EFSF), ο οποίος θα μπορούσε να παρέμβει και να αγοράσει τις ομολογιακές λήξεις του 2012, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τα κεφάλαια του δανείου των 110 δισ ευρώ.
Κι έτσι, να κρατήσει το "όπλο" της επιμήκυνσης στην εφεδρεία, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον, αν παραστεί σχετική ανάγκη. 
Το κακό όμως είναι ότι και με την μια αλλά και με την άλλη οπτική των πραγμάτων φαίνεται ότι διαφωνεί η Γερμανία, η οποία δεν θέλει επ’ ουδενί να ξαναπέσει "ζεστό χρήμα" σε αυτό που αποκαλείται ελληνικό πρόβλημα. Γι αυτό και κάθε λύση, που εμμέσως ή αμέσως προβλέπει κάτι τέτοιο, απορρίπτεται ασυζητητί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: