Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Τι δείχνει η σύγκριση δυο οικονομικών κρίσεων για το μέλλον;

Με την αγορά μετοχών να μην έχει ακολουθήσει τη διόρθωση τόσο των εμπορευμάτων όσο και του ευρώ και με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται να δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής βρίσκεται σε σημαντικά επίπεδα με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, εκτιμούμε ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να δούμε παράλληλα τις δυο μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις που ξέσπασαν μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 
Αυτή του 1973 και αυτή του 2008...

clip_image002
Κάθε γράφημα από τα παραπάνω ξεκινά από το μήνα στον οποίο σημειώθηκε το απόλυτο χαμηλό, που και στις δυο περιπτώσεις ήταν αρκετούς μήνες πριν από την επίσημη λήξη της ύφεσης.  
Παρατηρούμε ότι αν και υπάρχει σημαντική συσχέτιση, το σημερινό ανοδικό ξέσπασμα είναι σημαντικά δυνατότερο από το αντίστοιχο του 1974.
clip_image004
Αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στα τεράστια πακέτα τόνωσης της οικονομίας τα οποία δεν άφησαν τη βιομηχανική παραγωγή να σημειώσει πτώση αλλά της παρείχαν στήριξη, σε αντίθεση με το 1974 όπου επανήλθε στα προ της κρίσης επίπεδα, πολύ αργότερα.
Ωστόσο ο τρέχον κύκλος δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ενώ στο τομέα των κατασκευαστικών δαπανών (κλάδος κατοικίας γενικότερα) η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στις μέρες μας.
Όλα αυτά δείχνουν ότι με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, ο σημερινός ανοδικός κύκλος είναι σε μεγάλη αναντιστοιχία με τον αντίστοιχο του 1974 και αυτό σημαίνει ότι η άνοδος προκλήθηκε και εν συνεχεία τροφοδοτήθηκε από την αφθονία της ρευστότητας και όχι από πραγματική ανάπτυξη.
Χρήστος Αλωνιστιώτης
chr.alonistiotis@gmail.com
Xrima News

Δεν υπάρχουν σχόλια: