Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Το δείπνο στο Καστρί, ο Λάτσης και η προοπτική Ταμβακάκη για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας



Το βράδυ του Σαββάτου στην κατοικία του στο Καστρί, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου υποδέχτηκε τον υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, αλλά  στο επίκεντρο της βραδιάς ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας και προσκλεκλημένος, o κ. Σπύρος Λάτσης.
Το δείπνο στο Καστρί είχε προγραμματιστεί πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον...
πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, όταν ήδη είχε ξεκινήσει η αναπαραγωγή των σεναρίων για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τεχνοκρατών, προκειμένου να βγει η χώρα από την σφοδρή οικονομική κρίση.
Το «μενού» του δείπνου στο Καστρί περιείχε τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, τα σενάρια και τους πιθανούς τρόπους της επαναγοράς των CDS, το ενδεχόμενο διακανονισμού με την AIG, αλλά και τους ρόλους κλειδιά, τους οποίους μπορεί να αναλάβουν οι τεχνοκράτες και οι τραπεζίτες στην κυβέρνηση.
Οι υπουργοί κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Γερουλάνος επέμειναν ώστε ο Λουκάς Παπαδήμος, το όνομα του οποίου έχει βρεθεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης αντικαθιστώντας τον Θεόδωρο Πάγκαλο, σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, τους υπενθύμισε ότι έχει προτείνει ξανά στο παρελθόν αυτή τη θέση στον κ. Παπαδήμο με εκείνον να αρνείται σταθερά.
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι απαγορευτικό εξαιτίας της έλλειψης εσόδων.
Ο Ταμβακάκης και η γνώμη του Λάτση
Το όνομα, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης είναι εκείνο του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολου Ταμβακάκη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, το οποίο εμπιστεύεται πλήρως ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκε έντονα το όνομά του ώστε να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Στο πρόσωπο του Απόστολου Ταμβακάκη, υπήρξε συμφωνία κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Καστρί αναφορικά με την προοπτική να αναλάβει την ηγεσία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο θα επιφορτιστεί με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός, ότι μία ημέρα πριν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε πρόταση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ώστε ο επικεφαλής του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ιδιαίτερα θετικές προς το πρόσωπο του Απόστολου Ταμβακάκη υπήρξαν οι αναφορές του Σπύρου Λάτση, ο οποίος διατηρεί επίσης πολύ καλές σχέσεις με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις και η επικοινωνία που διατηρεί ο κ. Λάτσης και με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά είναι επίσης πολύ καλές.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης πρώην στέλεχος της Eurobank,  απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Σπύρου Λάτση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον Σπύρο Λάτση, στη συνάντηση που είχε με τους συνεργάτες του στο Καστρί, προκειμένου να ακούσει την γνώμη του τόσο για το κρίσιμο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όσο και για εκείνο της διαπραγμάτευσης με την AIG για τα CDS, δεδομένου ότι ο κ. Λάτσης είναι ένας διεθνής «παίκτης».
Κατά τη διάρκεια του δείπνου συζητήθηκε και το όνομα του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στο πλαίσιο το οποίο περιγράφηκε για την προοπτική αξιοποίησης των τεχνοκρατών ενδέχεται να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες αφορούν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: