Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το "αδιέξοδο" στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Οι διαφωνίες, οι τοποθετήσεις και οι ατάκες...

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις 
αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει το αδιέξοδο κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που διήρκεσε 3 ώρες και δέκα λεπτά. 
Ο πρωθυπουργός, συσκέπτεται στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες, ενώ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε δηλώσεις.
Το αδιέξοδο διεφάνη ήδη από τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, που εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου δηλωσε:

"Έβαλαν την καρέκλα πάνω από την Ελλάδα".
Έκκληση Παπούλια για συνεννόηση
«Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και είναι σημαντικό να συνεννοηθούμε» ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, καλώντας τους να δείξουν διάθεση εθνικής συνεννόησης.
Επίσης, ο κ. Παπούλιας διέγνωσε ότι υπάρχει περιθώριο σύγκλισης σε κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την θέση του ότι προέχει η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας των αδύναμων οικονομικά πολιτών.
Πάντως, παρά το «ναυάγιο» της σύσκεψης, πηγές της Προεδρίας ισχυρίζονται ότι το κλίμα ήταν καλό καθώς και ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης. Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.
Ερωτήματα προς τους αρχηγούς έθεσε ο Γ. Παπανδρέου
Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στο τραπέζι της συνάντησης, που αφορούν τη βούλησή μας να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο, να μειώσουμε το έλλειμμα, να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να τοποθετηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις, όπως αυτή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας. Επίσης, φέρεται ότι εμφανίστηκε θετικός στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν μέτρα που θα μειώνουν εξίσου το έλλειμμα.
"Θέλουμε συναίνεση για τις αγορές"
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε πλήρως της πολιτικής της κυβέρνησης, που την χαρακτήρισε επιτυχημένη. "Δεν εκβιάζουμε. Θέλουμε συναίνεση για να καθησυχάσουμε τις αγορές" φέρεται ότι δήλωσε.
Σε πιο δραματικούς τόνους κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Αν δεν πάρουμε την πέμπτη δόση, θα κηρύξουμε στάση πληρωμών" φέρεται ότι είπε στους πολιτικούς αρχηγούς.
Τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου την οποία θεωρεί λανθασμένη ανέπτυξε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο δραματικός διάλογος Παπανδρέου-Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά εθνική συνεννόηση, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013. Στην άρνηση του κ. Σαμαρά, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Προχωράω μόνος μου".
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν μπορεί να δώσει συναίνεση στη λανθασμένη πολιτική του Μνημονίου,επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του και επανάλαβε τις θέσει που έχει παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» .
Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ ήταν η φορολογία. Ο κ. Σαμαράς διαφώνησε με τις φορολογικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πρότεινε κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα στο συγκεκριμένο ζήτημα. "Αυτό δεν γίνεται", απάντησε ο κ. Παπανδρέου.
Πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση  από Καρατζαφέρη
Στην πρότασή του περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης επέμεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. "Να το δούμε" ήταν η πρώτη αντίδραση του κ. Παπανδρέου, με τον κ. Σαμαρά να απορρίπτει πλήρως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική
«Μη με λες Πινοσέτ»
Πάντως, ο κ. Τσίπρας, μόλις έφθασε στη Βουλή, αποκάλυψε έναν διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό. «Δεν ζητάω εκλογές, ούτε εκβιάζω. Εκλογές θα γίνουν το 2013. Δεν ζητώ συναίνεση, αλλά ένα καλύτερο κλίμα. Για παράδειγμα, να μην με λες Πινοσέτ» είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα.
«Δεν σας είπα Πινοσέτ. Είπα ότι το πρόγραμμά σας συγκρίνεται μόνο με αυτό που εφάρμοσε ο Πινοσέτ», φέρεται ότι του απάντησε ο κ. Τσίπρας.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: