Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο όρος που “βάζει φωτιά” στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ο συγκεκριμένος όρος αποτελεί το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα. Το οποίο, μπορεί να ανακοινώθηκε, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ξεκινήσει, αν δεν λυθεί μια βασική εκκρεμότητα. 
Θα συμμετέχουν ή όχι μέλη της τρόικας στο ειδικό ταμείο το οποίο θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στην Αθήνα;  
Κι αν τελικώς συμμετέχουν (σσ που είναι και το πιθανότερο, αλλιώς δεν θα γίνει τίποτα απολύτως!) θα έχουν δικαίωμα βέτο και σε ποιες ...
αποφάσεις;
Προς το παρόν, στα ερωτηματικά αυτά - επισήμως τουλάχιστον - απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Ανεπισήμως, ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τρόικα έχει πάρει διαβεβαιώσεις και για τα δύο θέματα, γι αυτό και το πρόγραμμα έχει δεκτό από τις Βρυξέλλες.
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πως θα "περάσει" από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο στην τελευταία συνεδρίαση του δεν ασχολήθηκε με αυτή την κρίσιμη παράμετρο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι - ακόμα και μέσα στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου - που πιστεύουν ότι αν τελικώς υιοθετηθεί, θα λειτουργήσει ως "ψαλίδισμα" της εθνικής κυριαρχίας της χώρας κι έτσι πολύ δύσκολα θα υιοθετηθεί.
Από την άλλη, όμως, η τρόικα των δανειστών μας έχει θέσει τον όρο αυτό ως βασικό, για να ανάψει το πράσινο φως στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και κατ επέκταση στην 5η δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, που αποτελεί και τη "μητέρα όλων των μαχών".
Κατά συνέπεια, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο κι όλα θα εξακολουθούν να είναι στον αέρα. Όπερ σημαίνει ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση, η οποία προς το παρόν παραμένει στο απυρόβλητο, καθώς, στην παρούσα φάση, δεν συμφέρει σε κανέναν να απασχολήσει τη δημοσιότητα. Για πολλούς κι ευνόητους λόγους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: