Σάββατο 21 Μαΐου 2011

"Ελεύθερη πτώση" και δεκαετίες πίσω...

To spread του 10ετούς απογειώθηκε.  
Η Fitch μας υποβάθμισε. 
Το Χρηματιστήριιο καταρρέει. 
Πάμε στις αρχές τις εποχής Σημίτη.  
Και βασικά εκεί θα πάμε, ό,τι μορφή και εάν πάρει η «διάσωση»… 
Και εικάζω, από άποψη παραγωγής και κοινωνικής δυνατότητας, και «πλούτου» ή δυνατότητα παραγωγής, θα πάει πολύ πολύ πιο πίσω…  
Καλύτερα τώρα από του χρόνου. Καλύτερα πέρυσι από τώρα…
Σε B+ από BB+ υποβάθμισε τη ...
μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Ελλάδας η Fitch Ratings, ενώ διατήρησε σε B τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση. Η Fitch ανακοίνωσε ότι έχει θέσει και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative). Ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση AAA για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Λίγα λεπτά μετά τη νέα υποβάθμιση από τον Fitch, η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και προαλειφόμενη για την γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, μίλησε ανοικτά για ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, θέτοντας ως προϋπόθεση για την όποια περαιτέρω βοήθεια παρασχθεί στη χώρα μας τα αποτελέσματα που πλέον πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Σε νέα ύψη, στις 1.390 Μονάδες Βάσης, εκτινάχθηκε το σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε κάτω από τις 1.300 μονάδες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,88% στις 1.297,36 μονάδες.
Τα σπρεντ δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη διαρκή σεναριολογία αναφορικά με το ελληνικό χρέος, αλλά και από τη χθεσινή προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι θα «κόψει» τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση
Χρηματιστήριο – Κλείσιμο: O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 1.297,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,88%
Κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.300 μονάδων υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καταγράφοντας νέο χαμηλό έτους, αλλά και χαμηλό 14 ετών και συγκεκριμένα από τα τέλη Μαρτίου του 1997.
Η νέα επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων, σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία για επικείμενη υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Moody΄s και Fitch, επηρέασαν αρνητικά την αγορά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.297,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,88%. 
Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 4,34% και από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 8,25%.
http://www.antinews.gr/2011/05/20/101829/

Δεν υπάρχουν σχόλια: