Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κύπρος: Μεγάλος κερδισμένος των βουλευτικών εκλογών ο ΔΗΣΥ



Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων των βουλευτικών εκλογών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, εκτοπίζοντας το ΑΚΕΛ τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες.
Σημαντικό πρέπει να θεωρείται το ποσοστό 1.08% που πήρε το Ελληνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) το οποίο έγινε γνωστό από την αντιμεταναστευτική του εκστρατεία και θεωρείται ως ακροδεξιό κίνημα. 
Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν ως ακολούθως:

ΔΗΣΥ 20,
ΑΚΕΛ 19,
ΔΗΚΟ 9,
ΕΔΕΚ 5,
ΕΥΡΩΚΟ 2
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1.
Η κατανομή αυτή αφήνει ανοικτή την εκλογή προέδρου στη νέα Βουλή, καθώς τα συγκυβερνώντα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συγκεντρώνουν 28 έδρες, μία λιγότερη από όσες χρειάζονται για να εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.
Το ποσοστό αποχής στις σημερινές εκλογές έφθασε στο 21,17%, ποσοστό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου και υπερδιπλάσιο από το ποσοστό αποχής στις προηγούμενες εκλογές. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό σε όλα τα κόμματα που αναζητούν και τα αίτια που οδήγησαν τους ψηφοφόρους στην αποχή.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, προκειμένου η Κύπρος να βγει από τα αδιέξοδα.
«Δημιουργείται δυναμική για μια νέα ισχυρή κοινωνικά πλειοψηφία η οποία δίνει στον ΔΗΣΥ πρωταγωνιστικό πολιτικό λόγο. Η πίεση για να λυθούν κρίσιμα θέματα αυξάνεται», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Η κοινωνία, πρόσθεσε, απαιτεί άμεσες λύσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει το μήνυμα.
Ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να στηρίξει κάθε απόφαση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση…Ενώνουμε δυνάμεις, επειδή τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
«Με δεδομένο πως το κυπριακό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, οι πολίτες ζητούν να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μεγαλύτερη συλλογικότητα, αφήνοντας στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος. Οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας αφορούν μόνο το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Είπε επίσης ότι τα κυβερνώντα κόμματα στις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει καν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, ενώ το ΑΚΕΛ πέτυχε κατά απόλυτο τρόπο τον στόχο που είχε θέσει: Να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη, με αύξηση ποσοστών.
Πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στις ορθές θέσεις που το κόμμα παρουσίασε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία ενώπιον του κυπριακού λαού, αλλά και στο πλούσιο και πολυσχιδές έργο της κυβέρνησης Χριστόφια τα τελευταία τρία χρόνια.
Σχολιάζοντας το υψηλό ποσοστό αποχής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πολιτικά κόμματα και πρόσωπα συμπεριφέρονται με τρόπο που οδηγεί σε περισσότερη απαξίωση της πολιτικής, κυρίως ανάμεσα στους νέους.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απέδωσε την απαξιωτική στάση της νεολαίας στην αφοριστική και ισοπεδωτική -όπως είπε- κριτική που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις ασκούν στον πρόεδρο Χριστόφια. Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για επιδίωξη της μέγιστης δυνατής ενότητας, προς επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
«Ως ΑΚΕΛ, αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουμε προς τον κυπριακό λαό, να εργαστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για επίλυση του Κυπριακού, οικοδομώντας την Κύπρο του μέλλοντος», είπε ο κ. Κυπριανού.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, αναφερόμενος στην απώλεια σημαντικού ποσοστού εκλογικής δύναμης του κόμματος είπε ότι δεν ήταν μυστικό ότι το ΔΗΚΟ τον τελευταίο καιρό πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας του, αφού κλήθηκε να διαχειρισθεί τις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.
«Το Δήκο πορεύθηκε προς τις εκλογές με συγκεκριμένες προτάσεις και ανέλαβε κάθε πολιτικό κόστος που αναλογεί στη συνειδητή εναντίωση απέναντι στο μηδενισμό, την εύκολη κριτική και τον ανεύθυνο λαϊκισμό και τίμησε την ιστορία του, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και το κοινωνικό όφελος απέναντι στις Κασσάνδρες που μέχρι χθες προεξοφλούσαν στην κατάρρευσή του», είπε ο κ. Καρογιάν.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Εγγεγραμμένοι 531.463
Εγκυρα ψηφοδέλτια 404.577 96,73%
Ακυρα 8.701 2,08%
Λευκά 4.969 1,19%
Αποχή 113.216 21,27%
 
ΔΗΣΥ 34,28% +3,76%
ΑΚΕΛ 32,27% +1,36%
ΔΗΚΟ 15,76% -2,22%
ΕΔΕΚ 8,93% -0,003%
ΕΥΡΩ.ΚΟ 3,88% -1,91%
Οικολόγοι 2.21% +0,25%
Με βάση τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
Δημοκρατικός Συναγερμός 20 έδρες: 7 στη Λευκωσία, 4 στη Λεμεσό, 4 στην Αμμόχωστο, 3 στη Λάρνακα, μία στην Κερύνεια και μία στην Πάφο.
ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις 19 έδρες: 6 στη Λευκωσία, 5 στη Λεμεσό, 4 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα, 1 στην Πάφο και 1 στην Κερύνεια.
Δημοκρατικό Κόμμα 9 έδρες: 3 στη Λευκωσία, 2 στη Λεμεσό, 1 στην Πάφο, 1 στη Λάρνακα, 1 στην Αμμόχωστο και 1 στην Κερύνεια.
ΕΔΕΚ 5 έδρες: 2 στη Λευκωσία, 1 στην Αμμόχωστο, 1 στη Λεμεσό και 1 στην Πάφο.
Ευρωπαϊκό Κόμμα 2 έδρες: 1 στη Λευκωσία και 1 στην Αμμόχωστο.
Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές μία έδρα στη Λευκωσία.
Ανά επαρχία, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:
Στη Λευκωσία:
Δησύ: 34,5%
Ακέλ: 31,8%
Δήκο: 15,7%
Εδέκ: 7,9%
Ευρωκό: 4,3%
Οικολόγοι: 3,2%
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 2,4%
Στη Λεμεσό:
Δησύ: 32,7%
Ακέλ: 30,7%
Δήκο: 17,6%
Εδέκ: 11,2%
Ευρωκό: 3,8%
Οικολόγοι: 2%
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 1,9%
Στην Αμμόχωστο:
Δησύ: 40,2%
Ακέλ: 37%
Δήκο: 9,9%
Εδέκ: 5,4%
Ευρωκό: 3,9%
Οικολόγοι: 1,6%
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 2%
Στη Λάρνακα:
Ακέλ: 35,9%
Δησύ: 34,4%
Δήκο: 15,1%
Εδέκ: 8,5%
Ευρωκό: 2,9%
Οικολόγοι: 1,2%
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 2%
Στην Πάφο:
Δησύ: 25,6%
Ακέλ: 24,1%
Δήκο: 23,3%
Εδέκ: 19,3%
Ευρωκό: 2,9%
Οικολόγοι: 1,1%
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 3,7%
Στην Κερύνεια:
Ακέλ: 35,9%
Δησύ: 28,4%
Δήκο: 21,5%
Εδέκ: 5,7%
Ευρωκό: 4,4%
Οικολόγοι: 2,1%
Λοιπά κόμματα και ανεξάρτητοι: 1,8%

Δεν υπάρχουν σχόλια: