Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ε.Ε.: Είναι καραγκιόζης, ΗΠΑ: Είναι καλό παιδί


Ένα άνευ προηγουμένου παρα­σκήνιο εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες σε Βρυξέλλες, Φρανκ­φούρτη και Ουάσιγκτον, με επίκεντρο τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο αμερικανικός παράγοντας έχει αρχίσει να ασκεί έντο­νες πιέσεις, τόσο μέσω του ΔΝΤ όσο και άμεσα, ώστε να διατηρηθεί η νυν κυβέρνηση στην εξουσία και ταυτοχρό­νως επιδιώκει να παραχωρηθεί άμεσα νέο δάνειο στη χώρα μας, μικρής διάρ­κειας, ώστε να διασφαλιστούν η επιτή­ρηση της χώρας μας και ο έλεγχος από τα μεγάλα συμφέροντα.
Το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με...καλό μάτι την πρόθεση της Ε.Ε. να ζητά­ει αυστηρά μέτρα χωρίς να δεσμεύεται ότι θα παραχωρήσει άμεσα νέο δάνειο, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιεί­ται πολιτικά η κυβέρνηση Παπανδρέ­ου, που με την αναποτελεσματικότητά της έχει προκαλέσει αμφισβητήσεις για το εάν είναι σε θέση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει.
Όπως έχουμε γράψει, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αρχίσει να συμπεριλαμ­βάνουν στις συζητήσεις τους το ενδε­χόμενο πρόωρων εκλογών, θεωρώντας το μια πιθανή εξέλιξη, κάτι που δυσα­ρεστεί έντονα την άλλη πλευρά του Ατ­λαντικού.

Έτσι, έχει αρχίσει ένα γαϊτανάκι πιέ­σεων και τηλεφωνημάτων από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ προς την Κομισιόν, τον πρόε­δρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούν-κερ, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να υποχωρήσει η Ε.Ε. και τον Ιούνιο να επιτευχθεί συμ­φωνία για νέο δάνειο που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες του 2012-2013, ώστε να διασφαλίζει τα συμφέροντα όσων κρατούν ελληνικά ομόλογα και βεβαίως όσων μας έχουν δανείσει.

Ο στόχος του ΔΝΤ φαίνεται πως είναι να σέρνει την Ελλάδα μέχρι το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανι­σμός ESM, όπου προβλέπεται το εν­δεχόμενο ελεγχόμενης πτώχευσης, υπό την αιγίδα βεβαίως του Ταμείου, το οποίο κατέχει την τεχνογνωσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του οποίου έχει εξασφαλιστεί με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρ­τίου. Μέχρι τότε οι αποκρατικοποιήσεις που θέλουν οι δανειστές θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως και η πλήρης απορρύθμιση των βασικών τομέων της οικονομί­ας.
Πιέσεις του ΔΝΤ

Έχουμε γράψει εδώ και καιρό ότι το ΔΝΤ, παρ’ ότι εμφανίζεται πιο ελαστικό στη θεωρία, στην πράξη κρύβεται πίσω από όλες σχεδόν τις αναμπουμπούλες που αφορούν την Ελλάδα. Το ΔΝΤ (και όχι η Ε.Ε.) ήταν αυτό που ήγειρε θέμα μη εκταμίευσης της πέμπτης δόσης. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο τροϊκανός Πολ Τόμσεν, το Δ.Σ. του Ταμείου δεν φαίνεται διατεθειμένο να υπερψη­φίσει την εκταμίευση της επόμενης δό­σης του Ιουνίου εάν δεν διασφαλιστεί η αποπληρωμή του υπάρχοντος δανείου!

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα πράξει και η ευρωζώνη, η οποία δί­νει τα δύο τρίτα της δόσης, αλλά είναι ενδεικτικό του παρασκηνίου και των εκ­βιασμών που διαδραματίζονται. Όπως πληροφορείται το «Π», αξιωματούχος της τρόικας επικοινώνησε με τον Αντώ­νη Σαμαρά πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να του μετα­φέρει την άποψη περί συναίνεσης.

Επίσης μέλη του ΔΝΤ που περνούν πολύ χρόνο στην Αθήνα φαίνεται πως έχουν προσεγγίσει επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που διατη­ρούν φιλικές σχέσεις με τον Σαμαρά, προκειμένου να του ασκήσουν πιέσεις ώστε να μην προβάλει κανενός είδους αντίσταση στο θέμα των αποκρατικο­ποιήσεων.

Ούτε εκλογές ούτε... τίποτε

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν διαμηνύσει και συμβουλέψει ότι «όσο δεν υπάρχουν κοινωνικές αντι­δράσεις δεν πρέπει να υπάρξει η πα­ραμικρή υπόνοια για εκλογές». Ο Γ. Πα­πανδρέου, όπως όλα δείχνουν, δεν έχει πρόθεση να πάει στις κάλπες ούτε να στήσει δημοψηφίσματα ή να ζητήσει πραγματική συναίνεση, την οποία επιδι­ώκει για επικοινωνιακούς και στρατηγι­κούς λόγους.

«Δεν θα κάνει κάτι που μπορεί να τον βλάψει ή που μπορεί να τον εξαναγκά­σει να πάει στις κάλπες. Και ένα δημο­ψήφισμα είναι επισφαλές» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η τρόικα έχει ήδη ενημερωθεί και γνωρίζει ότι τα πε­ρί συναίνεσης ήταν για τα μάτια του κό­σμου, αφού «όλα θα περάσουν με την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή».

Όπως μας ανέφερε κοινοτικός αξιω­ματούχος, «ουδέποτε η συναίνεση ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τέθηκε στο τραπέζι από τους Ρεν και Γιούνκερ μόνο έπειτα από απαίτηση της ελληνικής κυβέρνη­σης».

Το γεγονός όμως ότι το Μαξίμου άφη­σε το θέμα να πλανάται επί μέρες στα ΜΜΕ δείχνει ότι βολεύεται από το χάος που δημιουργούν οι διαρροές, οι οποίες έρχονταν κυρίως από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών και αφο­ρούν μια σειρά εκβιασμών και πιέσε­ων που υποτίθεται ότι κάνει η τρόικα, οι οποίοι όμως δεν επιβεβαιώνονται όταν οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να τις διασταυρώσουν.

Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, στη συ­νέντευξη που παραχώρησε στους «Φα­κέλους», αναγκάστηκε τελικά να παρα­δεχθεί ότι η συναίνεση δεν είναι απαι­τούμενο ούτε για την επόμενη δόση ούτε για τη νέα βοήθεια που εξετάζε­ται. 

Είναι απορίας άξιο λοιπόν τι εξυπη­ρετούν αυτές οι διαρροές, οι δηλώσεις - σοκ ότι το Δημόσιο θα κατεβάσει ρο­λά τον Ιούλιο αν δεν πάρουμε την επό­μενη δόση, ότι είμαστε σε δραματική κατάσταση κ.λπ., που βεβαίως ταξιδεύ­ουν και εκτός Ελλάδας και επηρεάζουν τη στάση των αγορών. 

Και μετά πολλοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχει κερδοσκο­πία. Κι όμως, η απάντηση είναι προφα­νής...


http://www.topontiki.gr/article/17360 
politika

Δεν υπάρχουν σχόλια: