Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΒΗΜΑτοδότης

Συνεργάτης μου που περιπολεί μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης και Γενικού Λογιστηρίου στην οδό Πανεπιστημίου με διαβεβαιώνει ότι οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης δεν έχουν ακόμα εικόνα για το εύρος και το είδος των νέων μέτρων που θα ενσωματωθούν στο Μνημόνιο και θα το αλλάξουν τόσο πολύ ώστε να μετονομαστεί σε «Μνημόνιο ΙΙ»
Έτσι τουλάχιστον λένε οι ίδιοι. ...

Ωστόσο, μαθαίνω ότι στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, η ανησυχία όλων των υπουργών ήταν έκδηλη σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων οριζόντιων περικοπών. Εν τω μεταξύ οι επικεφαλής της τρόικας κκ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ξεκινούν σήμερα τις επαφές με τους υπουργούς. 
Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι γνώστες των εξελίξεων προβλέπουν ότι το «Μνημόνιο ΙΙ» δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, αλλά εντός των επόμενων πέντε εβδομάδων στη πορεία προς τη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι καχύποπτοι υπουργοί προεξοφλούν ότι «όλα θα κλείσουν μέσα στον Μάϊο» και ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, παρά τις χθεσινές διαψεύσεις του κ. Γ. Πεταλωτή, θα αποδεχθεί τελικά την πρόταση των κκ. Χ. Καστανίδη και Αν. Λοβέρδου και θα ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, σε περίπτωση που ο κ. Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να καταψηφίσει, τότε ο Πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές που θα γίνουν πριν από τη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου με το σύνθημα «Γιώργος ή χάος» και θα τις κερδίσει. Επισημαίνω ότι σύμφωνα με ορισμένους υπουργούς, ο κ. Παπανδρέου έχει μετανιώσει που δεν ζήτησε την υπερψήφιση του Μνημονίου πέρυσι από 180 βουλευτές, κάτι που θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη ΝΔ.   
**
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διαβεβαιώσει ότι δεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι το «Μνημόνιο ΙΙ» μπορεί να περιμένει εν’ όψει του αυριανού Ζαππείου ΙΙ. Οι οικονομικοί εγκέφαλοι της Συγγρού έχουν δοκιμάσει πολλές «οικονομικές συνταγές», αλλά ο λεγόμενος «επικοινωνιακός γρίφος» παραμένει: Τι είναι αυτό που θα «μείνει» στην κοινή γνώμη μετά την αυριανή πανηγυρική ομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά; Οι προηγούμενες «μεγάλες ιδέες», όπως το να ζητήσει η ΝΔ την επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνόλου του δημοσίου χρέους ή την δέσμευση για χαμηλό ενιαίο φόρο (flat tax) σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Είτε συζητούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη (επιμήκυνση), είτε έχουν «καεί» ως νέες ιδέες (flat tax).
Πώς λοιπόν θα κερδίσει τις εντυπώσεις η ΝΔ; Μήπως να προτείνει πρώτη τα νέα σκληρά μέτρα για να κλέψει την παράσταση από την τρόικα;  Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά σαφώς δεν προκρίνουν την τελευταία «συνταγή». Όπως όμως μαθαίνω από κυβερνητικούς κύκλους που «κατασκοπεύουν» την Συγγρού, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο κ. Σαμαράς να δεσμευτεί να επιστρέψει την 13η και την 14η σύνταξη στους συνταξιούχους που έχουν πολύ χαμηλή σύνταξη χωρίς άλλα εισοδήματα. Υπενθυμίζω ότι η πρόταση αυτή πρώτη φορά διατυπώθηκε δημοσίως τον περασμένο Μάιο από τον κ. Κ. Σημίτη μία εβδομάδα μετά την υπογραφή του Μνημονίου.   
 
**
Ισχύει η πληροφορία ότι ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, ως συνταξιούχος βουλευτής, ενεργεί δικαστικά για τη διεκδίκηση αναδρομικών; Όπως διαβεβαιώνει ο δικηγόρος του συνθέτη κ. Κωνσταντίνος Σαμαρτζής, η πληροφορία πράγματι ισχύει. Με ορισμένες κρίσιμες διαφορές. Καταρχάς ο κ. Θεοδωράκης προσέφυγε στην Δικαιοσύνη τον Μάρτιο του 2009 «σε άσκηση δικαιώματος που είχε ήδη αναγνωριστεί από αποφάσεις Δικαστηρίων σε προηγηθείσες υποθέσεις». Μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό. Και όπως επισημαίνει κατηγορηματικά ο συνθέτης δια του δικηγόρου του, σε περίπτωση που το Δημόσιο καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό, τότε αυτό θα επιστραφεί άμεσα.
**
Οι ελληνικές οικονομικές επιδόσεις μπορεί να μην ενθουσιάζουν τις γερμανικές εφημερίδες, για την κυρία Μαρία Δαμανάκη όμως ισχύει προφανώς κάποια εξαίρεση. Η Επίτροπος Αλιείας «κέρδισε» ολοσέλιδο αφιέρωμα στο οικονομικό ένθετο της υψηλού κύρους γερμανικής εφημερίδας Die Zeit στο οποίο αναφέρεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γερμανίας και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρονται θετικά στις αποφάσεις της. Το καλύτερο όμως είναι η δήλωση του υφυπουργού Γεωργίας και Αλιείας κ. Ρόμπερτ Κλος. «Αυτή είναι σαν φρέσκος αέρας που φυσάει», είπε. Σπεύδω να προλάβω τις σκέψεις των κακεντρεχών επισημαίνοντας ότι η Μαρία δεν έχει κάνει πλαστική. Απλώς η επίλυση των προβλημάτων της Αλιείας της έχει προσδώσει αρκετό «αέρα Ατλαντικού» που και μόνο με την παρουσία της επηρεάζει τις γερμανικές επιδόσεις στην ποίηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: