Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Die Welt: “Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία: Oι κατεστραμμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες 1,2,3”

«Ευρωπαϊκό πίθο των Δαναΐδων», χαρακτηρίζει η εφημερίδα Die Welt σε ρεπορτάζ της τις προβληματικές οικονομίες της ΕΕ και υπογραμμίζει ότι για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ουδείς γνωρίζει εάν και πότε θα επανακάμψουν.

Η εφημερίδα αναφέρεται διεξοδικά στις δυσκολίες των τριών χωρών και στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ΕΕ και η ευρωζώνη και καταλήγει: 
«Τι σημαίνουν όλα αυτά για το άμεσο μέλλον της ευρωζώνης; 
‘Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είναι για την ευρωζώνη ότι οι κατεστραμμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες 1, 2, 3 της Φουκουσίμα για την Ιαπωνία’, δηλώνουν οικονομικοί αναλυτές, ‘οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν έχουν ιδέα πως θα ελέγξουν τα προβλήματα και την κρίση στην περιοχή’.
Αρχικά η Ευρώπη ήλπιζε ότι με τα ευρωπακέτα αγοράζει χρόνο, έχει πίστωση χρόνου, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει νέα μοντέλα διεξόδου από την κρίση.
Η πίστωση χρόνου πέρασε όμως χωρίς να υπάρξει πραγματικό σχέδιο διάσωσης των τριών προβληματικών χωρών της ευρωζώνης.
Στο μεταξύ φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν νέες ιδέες και ενώ η Ευρώπη ανακάμπτει σιγά-σιγά, η κατάσταση στις τρεις αυτές χώρες επιδεινώνεται συνεχώς.
Ασφαλώς με τα ευρωπακέτα αποσοβήθηκε ο κίνδυνος της επέκτασης της κρίσης και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά όπως φαίνεται οι χώρες αυτές δεν πρόκειται να βγουν υγιείς από…την ευρωπαϊκή ‘εντατική μονάδα’.»
Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Δεν υπάρχουν σχόλια: