Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι υπουργοί περνούν από “εξετάσεις” στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο σκληρότερο «Μνημόνιο»

Οι προ-πασχαλινές εξετάσεις των υπουργών της κυβέρνησης, ξεκίνησαν.  
Από το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες περνούν το ένα μετά το άλλο τα μέλη της κυβέρνησης, προκειμένου να λάβουν σαφείς εντολές για την εναρμόνιση των προϋπολογισμών με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπερ σημαίνει ότι...
υπερβολές του τύπου "αύξηση των εσόδων κατά 50% και 60%", που προϋπολογίστηκαν για το επόμενο έτος απορρίπτονται ασυζήτητη και στη θέση τους μπαίνουν προβλέψεις για "ραγδαίες μειώσεις δαπανών", ακόμη κι εκεί που οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κοπεί τίποτα.
Αμέσως μετά την επιστροφή από τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός ζητά να βρει στο γραφείο του τα αναθεωρημένα πλάνα κάθε υπουργείου ξεχωριστά, εναρμονισμένα με το νέο Πρόγραμμα, το οποίο κατ ουσία λειτουργεί ως ανανεωμένο - και σκληρότερο - Μνημόνιο. Όποιος υπουργός δεν καταθέσει το ρεαλιστικό του πρόγραμμα, στον ανασχηματισμό, ο οποίος τοποθετείται σύντομα, ενδεχομένως και πριν από το τέλος Μαίου, θα δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση.
Η σύσταση είναι σαφής και κατηγορηματική και δεν επιτρέπει καμίας μορφής παρανόηση. Γι αυτό άλλωστε, οι συναντήσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τριμερής. Συμμετέχουν δηλαδή ο πρωθυπουργός, ο "ενδιαφερόμενος" υπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κρατά και τις σχετικές ...σημειώσεις.
Για την ιστορία, αυτά τα meetings έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορεί να μην τραβούν την προσοχή των ΜΜΕ, είναι όμως, ενδεχομένως, τα πιο κρίσιμα των τελευταίων μηνών, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επιτυχία του στοιχήματος της διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: