Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Όπισθεν ολοταχώς από Παπακωνσταντίνου για τα "φρουτάκια"

Όπισθεν ολοταχώς από Παπακωνσταντίνου για τα "φρουτάκια"
Ανέκρουσε πρύμναν στο θέμα του νομοσχεδίου για τα ‘φρουτάκια’ 
 ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που μετά τον εξαναγκασμό του σε προσωρινή απόσυρσή του την προηγούμενη Πέμπτη, όταν του επιτέθηκαν οι βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αναδιπλώθηκε, δεσμευόμενος να το επαναφέρει με ‘διορθωτικές κινήσεις’ στο κείμενο.
«Δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου», είπε ο υπουργός, που μπροστά στο ενδεχόμενο ...
καταψήφισής του ακόμα και από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκε να το ξαναφέρει στη Βουλή  με 'διορθώσεις' που θα συμπεριλαμβάνουν τις παρατηρήσεις των βουλευτών, μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα διαβεβαιώνουν πως αυτή υπήρξε η απόφαση που ελήφθη από την πρώτη στιγμή, σε επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά το τέλος της δραματικής συνεδρίασης του ΚΤΕ. 
Όσο για τις φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί υποβολής της παραίτησής του η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, διαψεύδονται και από τις δύο πλευρές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο ήδη μελετώνται, με καλά πληροφορημένες πηγές πάντως να διαβεβαιώνουν πως σε πρώτη φάση, οι άδειες θα δοθούν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και μόνο σε δεύτερο χρόνο, θα εξεταστεί αν και κάτω από ποιες συνθήκες τα μηχανήματα θα μπουν σε άλλα μαγαζιά, μια και στόχος παραμένει η επέκταση της φυσικής παρουσίας τους ανά την Ελλάδα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, από τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου αποκλείεται προς το παρόν η παραχώρηση σχετικής άδειας σε καφενεία. Εκεί, θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο μηχανήματα με ‘τεχνικά παίγνια’ και όχι με ‘τυχερά παιχνίδια’ που εμπεριέχουν τον τζόγο.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκ των πρωτοστατών προ ετών στην απαγόρευση της όλης διαδικασίας. Μιλώντας στο Mega και χαρακτηρίζοντας το όλο ζήτημα νομιμοποίησης του τζόγου 'αξιακό',ο ίδιος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με την ανταρσία των βουλευτών, σημειώνοντας ότι “κάθε υπουργός πηγαίνει στην ΚΟ για να συζητήσει, δεν πηγαίνει για να περάσει το νομοσχέδιό του με μια διαδικασία fast track”. Παράλληλα, χαρακτήρισε λογικό το να  διατηρούν τις απόψεις τους οι βουλευτές, θυμίζοντας πάντως πως από την απαγόρευσή τους ως σήμερα, μεσολάβησαν αφενός η επίπληξη της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη συμπεριφορά της χώρας μας επί του θέματος, αφετέρου η ανάπτυξη του παράνομου τζόγου μέσω διαδικτύου. 
“Είμαστε υποχρεωμένοι πρώτον να κάνουμε ορισμένα πράγματα σύμφωνα με τον νόμο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεύτερον,να μην ξαναπάρουμε ποτέ χρήματα από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς”, είπε, σημειώνοντας ότι 'δεν το σηκώνει' ούτε η κοινωνική, ούτε η οικονομική τους θέση,αλλά ούτε και η αγορά. Έθεσε δε ζήτημα συγκεκριμένων φορολογικών κριτηρίων μέσα από μία αυστηρή διαδικασία που θα προστατεύει ‘άφρωνες’ πολίτες από την καταστροφή.
«Απόλυτα φυσιολογική» χαρακτήρισε μιλώντας στο Ράδιο9 την έκφραση διαφορετικών απόψεων από τους βουλευτές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι αυτές μπορεί να συμβάλουν στην βελτίωση του νομοσχεδίου. 
«Όταν φέρνεις ένα τόσο δύσκολο νομοσχέδιο, δεν έχεις την απαίτηση να συμφωνήσουν όλοι», είπε, χαρακτηρίζοντας τον διάλογο που έγινε ‘έντονο’ αλλά και ‘πλούσιο’ και διαβεβαιώνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται πλέον με τη βοήθεια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τις προσαρμογές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο. 
«Το ζητούμενο είναι να ρυθμίσουμε την παρανομία, δεν πάμε να κάνουμε την Ελλάδα Λας Βέγκας», είπε.
Την ίδια ώρα μιλώντας στον ‘Αθήνα 9,84’ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφραζε την βεβαιότητά του ότι το νομοσχέδιο θα περάσει τελικώς μετά την επεξεργασία που υφίσταται σήμερα, εκτιμώντας μάλιστα πως θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αυτό που έγινε την περασμένη Πέμπτη, αλλά και υπερθεματίζοντας για άλλη μια φορά της ανάγκης να ακούγονται οι βουλευτές. Απαντώντας πάντως εμμέσως στην Βάσω Παπανδρέου και όσα είπε περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών και της πορνείας, έκανε λόγο για ‘ηθικολογία άνευ αντικειμένου’. 
«Ο τζόγος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Και όσο πιο κρυφός και παράνομος είναι ο τζόγος, τόσο πιο επικίνδυνος είναι, τόσο πιο αρρύθμιστος, τόσο θα πέφτουν στα χέρια των τοκογλύφων αυτοί οι οποίοι παίζουν», είπε.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: