Τρίτη 12 Απριλίου 2011

"Πρότυπη μέθοδο παραγωγής ντομάτας" στη Δράμα, από τον Χρήστο Φώλια!


Φιλοδοξεί να παράγει ετησίως 7.500 τόνους
 
Το κόκκινο αποδεικνύεται γούρικο χρώμα για τον Αχιλλέα Φώλια αφού κάθε επιχειρηματική μάχη που δίνει ο Θεσσαλονικιός Στρατηλάτης των Επιχειρήσεων είναι βαμμένη με το χρώμα του πάθους. Έτσι, μετά τα Goody’s την πρώτη Ελληνική εταιρεία fast food που ίδρυσε πριν από 31 χρόνια με το πρωτότυπο κόκκινο logo, έριξε… σπόρο 26 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ντομάτας στη Δράμα με τη μέθοδο της... υδροπονίας.
Με «προίκα» το όνομα βαρύ που φέρει η οικογένεια Φώλια -  αφού ο αδελφός του Χρήστος ήταν όχι μόνο ο συνιδρυτής των Goody’ s στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μεταγενέστερα ευρωβουλευτής και υφυπουργός Ανάπτυξης επί διακυβέρνησης Ν.Δ - και την ευελιξία του να αφουγκράζεται τις ανάγκες τις αγοράς, δημιουργεί τη μία μετά την άλλη τις επιτυχημένες επιχειρήσεις.
“Ο επιμένων… ΕλληNIKA είναι το δόγμα που ακολουθεί πιστά ο Αχιλλέας Φώλιας σε κάθε επιχειρηματική του δραστηριότητα και από ότι φαίνεται αποτελεί τον φανερό άσσο της επιτυχίας του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 κατάφερε να εκτοπίσει από την Ελληνική αγορά την «Mc Donalds» χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο στις συνταγές, φρέσκα Ελληνικά λαχανικά καθώς και μαχαιροπήρουνα. Το αποτέλεσμα; Η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία να… εξελληνιστεί, να διαφημίζει την ελληνική καταγωγή των προϊόντων που χρησιμοποιεί και μαζί με το γεύμα να προσφέρει και μαχαιροπήρουνα (κάτι που δεν κάνει σε καμία χώρα του κόσμου λανσάροντας την κατανάλωση της τροφής με το χέρι)...
Όπως στα Goodys έτσι και στη νέα του δραστηριότητα ο κ. Φώλιας ψήφισε για άλλη μια φορά Ελληνικά. Επένδυσε σε μια πρότυπη μέθοδο παραγωγής ντομάτας με την οποία φιλοδοξεί να παράγει ετησίως 7.500 τόνους  (το 3% των εισαγωγών ετησίως) με στόχο να απομακρύνει τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από το πιάτο μας και από τα ράφια των αγορών.
Tο όνομα της εταιρείας «Wanderplant» και της καλλιέργειας που θα εφαρμόσει υδροπονική. Πρόκειται για μια μέθοδο καλλιέργειας οπωροκηπευτικών που έχουν αναπτύξει Ολλανδοί  στην οποία ο σπόρος δεν φυτεύεται στο έδαφος αλλά σε αδρανές υλικό. Στο εγχείρημα συμμετέχει και η «dream team» των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών Σταύρος Νένδος, Μιχάλης Αραμπατζής, Αχιλλέας Φώλιας και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που ίδρυσαν τις golden εταιρείες Goody’s, Everest, Select Αρτοσκευάσματα και Ελληνική Ζύμη.
Ο Χρήστος Φώλιας έχει στα επιχειρηματικά του τέκνα άλλη μια επιτυχημένη αλυσίδα καταστημάτων. Πρόκειται για τα μικρά σούπερ μάρκετ minismart  που ξεκίνησαν τη  λειτουργία τους στην Θεσσαλονίκη το 2005 και στην πράξη αποτελούν την αναβίωση των παραδοσιακών μπακάλικων αλλά σε πιο εκσυγχρονισμένη μορφή. Ο Αχιλλέας Φώλιας μαζί με  τον Νίκο Παππά (από την ομάδα των ιδρυτών της Goody's) ίδρυσαν τα minismart  όπου κάποιος μπορεί να βρει τα πάντα, 16 ώρες την ημέρα, από τις 7.30 το πρωί έως τις 23.30 το βράδυ. Τα mini σούπερ μάρκετ, είναι προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του έλληνα καταναλωτή, λειτουργούν σε χώρους από 70 - 90 τ.μ και πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, είδη οικιακής κατανάλωσης, προσωπικής φροντίδας καθώς κι ένα πλήρως οργανωμένο τμήμα ειδών περιπτέρου και ψιλικών.
Και αν το κρουασάν θεωρείται κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό έδεσμα, οι Τυνήσιοι και οι Ιρανοί θα το προσθέσουν εντός ολίγων μηνών στις γαστριμαργικές τους συνήθειες. Ο λόγος, τα εργοστάσια που δημιουργεί και στις δύο αυτές χώρες η «Chipita» στην οποία συμμετέχει και ο Αχιλλέας Φώλιας.
H γνωστή εταιρεία που είχε εξαγοραστεί από τη Vivartia και μετέπειτα από τη MIG, επέστρεψε στα χέρια του παλιού της αφεντικού του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου. Στο νέο σχήμα συμμετέχει με 60% ο σαουδαραβικός όμιλος Olayan, με 20% ο κ. Θεοδωρόπουλος, οι επιχειρηματίες Λ. Φρέρης, Στ. Νεδος ,Αχ. Φώλιας, η Eurobank, η Εθνική και το επιχειρηματικό fund της Global Finance.
Μπορεί το… κόκκινο να ταιριάζει στις επιχειρήσεις του Αχιλλέα Φώλια, όμως στα αθλητικά  δηλώνει φανατικός «μαυρόασπρος» καθώς είναι υποστηρικτής του ΠΑΟΚ. Μάλιστα επί σειρά ετών καταβάλλει τον διόλου ευκατοφρόνητο οβολό του για την οικονομική ενίσχυση του παγκαριού ομάδας. 
Πριν από ένα χρόνο τιμήθηκε για την προσφορά του στον ΠΑΟΚ και δήλωσε συγκινημένος που αναγνωρίσθηκε η προσφορά του στον δικέφαλο του Βορρά. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Δ.Σ της ομάδας αλλά δήλωσε ότι θα εργάζεται για αυτήν: «Δεν φτάνουν μόνο τα χρήματα, αν δεν υπάρχεις πάνω από την δουλειά που κάνεις, δεν ελέγχεις τι γίνεται δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Εγώ είμαι τελειομανής σε οτιδήποτε και να κάνω, το μέγεθος του Π.Α.Ο.Κ. απαιτεί να δίνεσαι «ψυχή τε και σώματι», να δίνεις ατελείωτες ώρες δουλειάς».
 http://anatropi2020.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ;;;;;;;;
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ.....ΜΑΓΙΚΕΣ

COODEX ANIMENTARIUS(ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ).....ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ...
ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.....