Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Όμηρος υπουργικών «εχθροπραξιών» και προσωπικών στρατηγικών η κυβέρνηση

Πληθαίνουν ακόμα περισσότερο μέρα με τη μέρα τα φαινόμενα δημόσιων διαφωνιών και τοποθετήσεων μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών. 
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο «επέτρεψε» τη δημόσια έκφραση γνώμης, ωστόσο παρά ταύτα οι διαφορετικές προσεγγίσεις των υπουργών σε βασικά θέματα δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου, αλλά έχει συχνά χαρακτηριστικά προσωπικών στρατηγικών.
Ξεκινώντας από το ...
υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι το οικονομικό επιτελείο έχει καθυστερήσει στο να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία της αναδιάρθρωσης. Η δε υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει καταλήξει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που καθυστερεί χαρακτηριστικά, μιας και ακόμα δεν έχουν αρχίσει καν οι συζητήσεις με βουλευτές, στελέχη του κόμματος και κοινωνικούς φορείς για το θέμα.
Η πραγματοποίηση των συζητήσεων αυτών είναι μια δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά επιβάλλεται και από τις συνθήκες, μιας και πολλά στελέχη δεν θα διστάσουν να εκφραστούν διαφορετικά, αν δεν τους δοθεί η ευκαιρία να πουν την άποψή τους σε θεσμικά όργανα.
Την ίδια ώρα η υπόθεση της Κερατέας εξακολουθεί να απασχολεί τρία υπουργεία. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης επιμένει στην δημιουργία του έργου άμεσα, ενώ νερό στο κρασί τους φαίνεται να έχουν βάλει οι κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο κ. Χρήστος Παπουτσής. Μετά τη συνάντηση Μπιρμπίλη με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, εντούτοις φαίνεται να έκλεισε ταυτόχρονα ένα άλλο παράθυρο, εκείνο της άμεσης δημιουργίας του εργοστασίου.
Ένα ακόμα θέμα παραμένει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η κα Μπιρμπίλη πρωταγωνιστεί και πάλι σε αυτή την υπόθεση και βρίσκεται αυτή τη φορά απέναντι από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από τη μια ο κ. Παπακωνσταντίνου σκέφτεται και προτείνει έναν ακόμα τρόπο να εισπράξει χρήματα, αλλά η κα Μπιρμπίλη υπερασπίζεται μία από τις βασικές προεκλογικές διακηρύξεις του πρωθυπουργού που είχαν ως επίκεντρο θέματα της οικολογίας. Σε αυτή τη κόντρα ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να έχει πάρει θέση, όμως επειδή η ανάγκες της χώρας πιέζουν δραματικά δεν είναι απίθανο η κα Τίνα Μπιρμπίλη να δει άλλη μια φορά τις ιδέες της να μένουν στα χαρτιά.
Την ίδια στιγμή έντονος προβληματισμός υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τις αποκλίσεις των στόχων της κυβέρνησης και ως εκ τούτου την εμφάνιση της προοπτικής λήψης νέων μέτρων. Όλοι συμφωνούν πως το σενάριο του ανασχηματισμού παίζει περισσότερο από ποτέ, αλλά όσο καθυστερεί μια τέτοια κίνηση που θα έδινε για ένα χρονικό διάστημα μια ανάσα στην κυβέρνηση, τόσο οι βουλευτές αισθάνονται απλά και μόνο θεατές των υπουργικών «εχθροπραξιών», στις οποίες αποφεύγουν ως επί το πλείστον να πάρουν προς το παρόν θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: