Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στοιχεία σοκ: Το "κούρεμα" ξεκίνησε ήδη από τις τράπεζες!

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και να διαψεύδει κάθε κουβέντα περί αναδιάρθρωσης ή "κουρέματος", ωστόσο οι τράπεζες φαίνεται ότι κινούνται σε... ρεαλιστικότερα επίπεδα. 
Γι' αυτό και έχουν ξεκινήσει το "κούρεμα"...
Συγκεκριμένα, ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες προτείνουν -σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, ακόμη, ασφαλώς- σε μεγαλοοφειλέτες τους που έχουν "κόκκινα" δάνεια, να συμφωνήσουν ένα... "κούρεμα" στους τόκους, ώστε ο οφειλέτης να ανασάνει και να μπορέσει να αποπληρώσει το υπόλοιπο δάνειο. 
Η εν λόγω πρακτική ακολουθείται, προς το παρόν, μόνο στα επιχειρησιακά δάνεια, καθώς οι επιχειρήσεις, λόγω της απίστευτης και βαθιάς ύφεσης, έχουν σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μία στις πέντε επιχειρήσεις που έχει δάνεια προσφεύγει στις τράπεζες για ρύθμιση. 
Αυτό σημαίνει ότι σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων, οι 80.000 έχουν αναδιαρθρώσει τα χρέη τους!
Οι τραπεζίτες ψάχνουν λύσεις για την καλύτερη διευθέτηση της κατάστασης. Οι επιχειρήσεις που έχουν «χτυπήσει» κόκκινο αγγίζουν το 15%, ενώ αυξάνονται συνεχώς εκείνες που ζητάνε την υπαγωγή τους στο άρθρο 99.
Πάντως, τα κόκκινα δάνεια του 2010 έκλεισαν σε επίπεδο – ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τα 30 δις ευρώ και για φέτος αναμένεται νέα άνοδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: