Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του χρέους

Η Ελλάδα είναι πιθανό να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της τα επόμενα χρόνια, καθώς δυσκολεύεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters αλλά και με δηλώσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 21 αναλυτές που κλήθηκαν να απαντήσουν για το ...
θέμα, υπάρχουν 60% πιθανότητες η Αθήνα να επιδιώξει την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 30% έως 90%.
"Η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και το χρέος της είναι το υψηλότερο, άρα εάν θέλουν να βγουν από αυτό, η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη και είναι αμφίβολο εάν θα τα καταφέρουν", είπε ο Gebhard Stadler στη BayernLB.
Στο Dow Jones Newswires, οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων του ευρώ, συμφωνούν πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και δεν αποκλείεται να γίνει το 2012.
"Υπάρχει διαδεδομένη άποψη εντός της ζώνης του ευρώ ότι η ελληνική αναδιάρθρωση θα συμβεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν το ίδιο", δήλωσε ο ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι απόψεις αυτές έχουν γίνει γνωστές στις τελευταίες συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. του ΔΝΥ και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ένας από τους αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφύγει πιθανώς στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (EFSF) το επόμενο έτος για να εξυπηρετήσει τις αποπληρωμές χρέους καθώς δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων.
Ο άλλος αξιωματούχος, που επίσης συμμετέχει στις συζητήσεις, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει το σύνολο του ελληνικού χρέους ύψους περίπου 340 δισ. ευρώ. Μια πιθανότητα θα είναι να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
"Το σενάριο που θα εξετασθεί αρχικά θα περιλαμβάνει την επέκταση των αποπληρωμών του χρέους έως και κατά 30 χρόνια. Είναι λιγότερο επώδυνο υπό τις παρούσες συνθήκες", δήλωσε.
Όπως σημείωσε η Ε.Ε. έχει ήδη δώσει επέκταση στην περίοδο αποπληρωμής για τη συμμετοχή της στο πακέτο των 110 δισ. ευρώ.
"Το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει, άρα οι διαπραγματεύσεις θα είναι με τους ιδιώτες επενδυτές και την ΕΚΤ που κατέχουν ελληνικά ομόλογα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
"Αν συμβεί, η Ελλάδα θα το κάνει με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της στην Ε.Ε. και θα χρειαστεί χρόνος για να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες επενδυτές", πρόσθεσε.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: