Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Θα αφήσουν τη ΝΔ να “πάρει κεφάλι”;


Με αυτά τα ποσοστά που δημοσκοπικά συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, σίγουρα θα ανοίξει η όρεξη όλων όσων επενδύουν σε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων η οποία θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. 
Και είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν «θεόσταλτους σωτήρες», όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, να κάνουν αυτό που υποτίθεται ότι δεν μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. 
Κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε και ο Πρωθυπουργός αλλά με άλλα λόγια, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 
Βεβαίως η δημοσκόπηση δεν «κατασκευάζει» τάσεις.  
Αυτές έχουν διαμορφωθεί κυρίως από τα λάθη των κομμάτων και τις συμπεριφορές των πολιτικών...
Πρέπει όμως να ομολογήσουμε ότι, σ’ ένα μεγάλο βαθμό αυτή η τάση διαμορφώθηκε εξαιτίας της υπερβολικής στοχοποίησης του πολιτικού κόσμου. Όπως στον πόλεμο πριν την επέλαση των χερσαίων δυνάμεων προηγείται ο βομβαρδισμός, έτσι και για να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη προηγείται ο ενημερωτικός «βομβαρδισμός» και έπονται οι δημοσκοπήσεις.  Αυτή, όμως, είναι η αποτύπωση της παρούσας στιγμής και με βάση αυτή την πραγματικότητα «πολιορκείται» το πολιτικό σύστημα. Συρρίκνωση του δικομματισμού, υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων και μονοψήφια για όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, την οποία όμως δεν μπορεί να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία η οποία πάντως εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.  
Προφανώς η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυναμική έναντι της κυβέρνησης για να «πάρει κεφάλι»
Θα την αφήσουν; 
Εξαρτάται από την ίδια, από την τακτική που θα εφαρμόσει προκειμένου να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους και από τη βούληση της ηγεσίας της να απομονώσει λαϊκίστικα στοιχεία τα οποία υπονομεύουν τη διεύρυνση προς το χώρο του κέντρου.
Η Νέα Δημοκρατία θα χρειασθεί να κινηθεί «έξυπνα», «υπομονετικά» και να αποφύγει τη «συνωμοσιολογία», έστω κι αν είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αποδόμησης της ηγεσίας της. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ο αντίπαλος της δεν είναι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι «απογοητευμένοι» που αναζητούν το καινούριο. Και θα τους το βρουν στην περίπτωση που δεν το προσφέρει η ίδια.
Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: