Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πράσινες τεχνολογίες: κίνδυνοι και ευκαιρίες


Πράσινες τεχνολογίες: κίνδυνοι και ευκαιρίες

Tα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελούν φραγμό για τη μεταφορά της πράσινης τεχνολογίας

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα μιας επιχείρησης να χορηγήσει άδεια εκμετάλλευσης ή να πουλήσει την τεχνολογία της, να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτές, ή να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Σύμφωνα με ...
δημοσίευμα του Greentech Media, μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε μια πρόσφατη συζήτηση στο Santa Clara University σε συνεργασία με το Licensing Executives Society (LES). Ο Eric Lane, ένας δικηγόρος με ειδικότητα σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, βλέπει κινδύνους και ευκαιρίες στις πράσινες τεχνολογίες.

Ο κίνδυνος είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη της αλλαγής του κλίματος θα μπορούσαν να μειώσουν τα πράσινα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ευκαιρίες βρίσκονται στις εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες για τα πράσινα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με τον E. Lane, η διατύπωση των κειμένων που χρησιμοποιούνται για τις διαπραγματεύσεις του επόμενου γύρου της συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος έχουν εντάξει μια σειρά από προϋποθέσεις ζητώντας ακόμη και ανάκληση υφιστάμενων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Σύμφωνα με τον E. Lane τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για τη μεταβίβαση μιας εταιρείας. Η θετική είδηση για τα πράσινα IP είναι ότι οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε νέες τεχνολογίες μπορεί να κερδίσουν έδαφος στην ουρά και να προσπερνούν τη γραφειοκρατία σε όλο τον κόσμο. Η συνήθης διαδικασία τριών ετών στις ΗΠΑ έχει συντομευθεί.

Το πρόγραμμα Track I επιτρέπει στους υποψηφίους να ζητήσουν κατά προτεραιότητα εξέταση και να έχουν έγκριση σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το πρόγραμμα Green Technology Pilot Program είναι μια άλλη επιλογή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 200.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας δημοσιεύθηκαν σε όλο τον κόσμο από το 1981 και ο μεγαλύτερος αριθμός διπλωμάτων έχουν εκχωρηθεί σε , BASF, DuPont, Bayer, Hitachi και GE. Η καινοτομία δεν είναι κάτι νέο για αυτά τα μεγαθήρια της βιομηχανίας, αναφέρει το ρεπορτάζ τo Greentech Media.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: