Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γιουχαΐσματα πολιτικών: Η συνήθεια που... έγινε λατρεία

Μπορεί ο Τύπος να μην τους δίνει πια τόση σημασία, όση στην αρχή, καθώς φαίνεται ότι αρχίσαμε να τις ...συνηθίζουμε, αλλά οι αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. 
Μόνο τις τελευταίες ημέρες, προ ατυχών τέτοιων περιστατικών βρέθηκαν δύο φορές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος και από μία οι υπουργοί ...Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. 
Υπό άλλες βεβαίως συνθήκες, για βιαιοπραγία έφτασε να κατηγορηθεί ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης.
«Οι εικόνες και μόνο δείχνουν τι ακριβώς γίνεται», αμύνθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κάνοντας λόγο... για ‘μόδα’ και για ‘δύο, τρία ή πέντε άτομα’ που ‘πλανώνται οικτρά’ κάποιοι αν νομίζουν ότι μπορούν να τορπιλίσουν τις επισκέψεις υπουργών στην περιφέρεια. 
Και όμως, την περασμένη Πέμπτη ήταν η δεύτερη φορά που αποδοκιμάστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εντός της εκλογικής του περιφέρειας και η πολλοστή εκτός αυτής, ενίοτε δε και εκτός Ελλάδας. 
Μετά την επίθεση εναντίον του με γιαούρτια και καρέκλες στα Καλύβια, σειρά είχε η Ελευσίνα, την οποία και επισκέφθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του τοπικού Κέντρου Υγείας, που λειτουργεί πλέον σε νέα κτίρια ιδιοκτησίας του Θριασίου νοσοκομείου. Κατεβαίνοντας από το αμάξι του για να πάει στο κτίριο, ο κ.Πάγκαλος έγινε δεκτός με τις πλέον προσφιλείς -όσο και διαχρονικές- λέξεις αποδοκιμασίας πολιτικών όπως ‘ου’ και ‘κάτω’, καθώς και με χυδαίες ύβρεις, που αναφέρονταν προσωπικά πια σε αυτόν. Χωρίς πανό, όπως συνηθίζουν, αλλά με σημαίες στα χέρια, οι συγκεντρωμένοι αποκάλυψαν ούτως ή άλλως την ταυτότητά τους από το πάγιο σύνθημα του ΚΚΕ «εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη»
Χωρίς να δείχνει καν ενοχλημένος, ο κ.Πάγκαλος προσπέρασε τους συγκεντρωμένους και εισήλθε στο κτίριο συνοδεύομενος από άνδρες της ασφάλειάς του και τοπικούς παράγοντες. Ερωτηθείς μάλιστα σήμερα για το περιστατικό, δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο 9 ότι υπήρχαν περί τα 500 άτομα που τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές και μόλις δέκα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ που τον αποδοκίμασαν. Χωρίς να πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις, μεμονωμένες φωνές αποδοκιμασίας εναντίον του και κατά της κυβερνητικής πολιτικής άκουσε και την Κυριακή, αυτή την φορά εν πλω, καθώς επέστρεφε από τη Τζια στον Πειραιά.
Την ίδια μέρα, ‘θύμα’ αποδοκιμασιών έπεσε και η Άννα Διαμαντοπούλου, εκείνη στο κέντρο της Αθήνας, όταν συγκεντρώθηκαν έξω από κεντρικό δισκοπωλείο, όπου θα μαγνητοσκοπείτο μία εκπομπή για το ‘νέο σχολείο’, μαθητές, καθηγητές και γονείς που διαμαρτύρονταν για τις συγχωνεύσεις σχολείων στις περιοχές τους. Στα συνθήματά τους, μιλούσαν για ‘στημένη’ εκπομπή και αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας, με κύκλους πάντως του τελευταίου να κάνουν λόγο για «πέντε συγκεκριμένους Αριστεριστές εκπαιδευτικούς, προερχόμενους από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, που την ακολουθούν όπου πάει, από τον Μάρτιο του 2010 -προ μνημονίου- και εξής, προκειμένου να προκαλέσουν φασαρίες». 
Αντιστοίχως, λίγες ημέρες νωρίτερα, ‘θερμή’ υποδοχή περίμενε τον Χάρη Καστανίδη στο Μεσολόγγι, με αφορμή την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο. Παρά το γεγονός ότι ο κ.Καστανίδης ενημερώθηκε όσο ήταν στο Αγρίνιο ότι ήθελαν να τον συναντήσουν δικαστικοί φορείς στο Μεσολόγγι και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα, βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως, όταν για ‘τοπικιστικούς’ αυτή την φορά λόγους, τον υποδέχθηκαν στο Διοικητήριο της πόλης με φράσεις όπως ‘ντροπή’, ‘αίσχος’ και ‘πώς τολμάς να πατάς το πόδι σου εδώ;’. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως, διατήρησε την ψυχραιμία του, διαμηνύοντας ότι δεν θέλει να αισθάνεται κανείς ότι αποκλείεται και προσπαθώντας να ρίξει το βάρος στο μείζον, ήτοι στην πρόσβαση πλέον των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας σε δικό τους Εφετείο...
Μία τελείως άλλη κατάσταση κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, την Πέμπτη, όταν διασχίζοντας την εθνική οδό, σταμάτησε στα διόδια για να πληρώσει το αντίτιμο. Μέλη του κινήματος ‘δεν πληρώνω’ προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το να πληρώσει, με εκείνον να βγαίνει ο ίδιος από το αυτοκίνητο για να τους πείσει πως είναι δικαίωμά του να φερθεί νόμιμα. Ακολούθησε μία μίνι συμπλοκή, με μία γυναίκα – μέλος του κινήματος να καταλήγει στο ...νοσοκομείο και τα υπόλοιπα μέλη να τον κατηγορούν για βιαιοπραγία εις βάρος της. Εκείνος πάντως, με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως συνέβη το αντίθετο, με τον ίδιο να έχει τραυματιστεί στον αριστερό του καρπό από κοντάρι, καταγγέλλοντας μάλιστα ‘γκεμπελική μεθόδευση’ στην επιχείρηση ‘διαστροφής’ της αλήθειας. Σε κατ’ιδίαν συζητήσεις του πάντως, υποστήριζε πως ήταν τέτοια η ένταση της στιγμής, που το μόνο πράγμα που τον συγκράτησε ήταν η κοινοβουλευτική του ιδιότητα.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: