Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανασχηματισμός: Αποφασίσθηκε να γίνει με βάση τις επιταγές της τρόικας.

* Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν
* Είναι και αυτό ένα τίμημα απώλειας εθνικής κυριαρχίας

Alea jacta est. Ο κύβος ερρίφθη για τον ανασχηματισμό τον οποίο έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. 
Τις τελευταίες «πινελιές» ο κ. Παπανδρέου θα τις βάλει τις επόμενες ημέρες έως τη Δευτέρα του Πάσχα.  
Το καινούργιο στοιχείο για τον ανασχηματισμό είναι πως θα γίνει με βάση τις επιταγές της τρόικας.
Δηλαδή όσοι υπουργοί δεν είναι αρκούντως αποτελεσματικοί σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των πιστωτών μας θα αποχαιρετήσουν τα υπουργεία τους. Είναι και αυτό ένα τίμημα απώλειας ...εθνικής κυριαρχίας – την οποία έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι έχουμε απολέσει
Ένα προανάκρουσμα των προθέσεων του έδωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Ιπποκράτους την περασμένη Παρασκευή όταν παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό: «Έχω αποφασίσει να προχωρήσω με όσους πιστεύουν ότι πρέπει να σωθεί η Ελλάδα» ήταν η φράση του η οποία δεν προστέθηκε τυχαία, καθώς δεν υπήρχε στην προηγούμενη ομιλία του- λίγη ώρα πριν- στο υπουργικό συμβούλιο.
Ελάχιστοι γνωρίζουν τι περιλαμβάνει η «λίστα» με τους κομμένους υπουργούς: Ρεγγίνα Βάρτζελη, Κώστας Θέος ίσως και Παύλος Γερουλάνος είναι όσοι γνωρίζουν το καλά κρυμμένο μυστικό. Φυσικά πολλά τελούν υπό αίρεση μέχρι την τελευταία στιγμή. 
Οι «καραμπόλες» δεν είναι άγνωστη λέξη σε ένα ανασχηματισμό, άλλωστε είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την... νυχτωδία του προηγούμενου ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε στις 2 τα ξημερώματα! 
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες είναι αντικρουόμενες για το οικονομικό επιτελείο: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Παπακωνσταντίνου αλλάζει πόστο καθώς η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Ενώ η αντικατάσταση του είναι η μόνη επιλογή του Πρωθυπουργού για να δώσει την αίσθηση «αλλαγής» οικονομικής πολιτικής έστω και για το «θεαθήναι». Σ' αυτή την περίπτωση ένας από τους Ευ. Βενιζέλο, Μιχ. Χρυσοχοίδη, Λουκά Παπαδήμου θα αναλάβει τα ηνία της οικονομίας. Δεν θα πρέπει ωστόσο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Άλλοι συνεργάτες του Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι ο «Παπάκ» όπως είναι το παρατσούκλι του, μένει, το ίδιο και ο υφυπουργός του Φ. Σαχινίδης ο οποίος προάγεται σε αναπληρωτή. Νέοι υφυπουργοί θα τοποθετηθούν πάντως. Ο Παπακωνσταντίνου προωθεί τον νυν διευθύνων σύμβουλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέωνα Παπαδόπουλο ενώ παίζει έντονα και η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Παναρίτη.
Άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Γιάννη Ραγκούση. Αν θα παραμείνει δηλαδή στο υπουργείο Εσωτερικών ή θα οδεύσει σε άλλο κρίσιμο υπουργείο. To πιθανότερο είναι ότι ο Ραγκούσης θα παραμείνει στη θέση του, αφού η θητεία του στο Εσωτερικών υπήρξε επιτυχημένη, δρομολογώντας σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.  «Κομμένη» θεωρείται η Λούκα Κατσέλη από το υπ. Εργασίας (γνωστές οι τριβές της με την τρόικα). Ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι ο κ. Παπανδρέου να «κόψει» τους δικούς του ανθρώπους, όπως την ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, ακόμη και τον υπ. Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Εκτός φέρεται να μένει και η αναπληρωτής υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος από το υπ. Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: