Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Wikileaks: Αποκαλύψεις σοκ για τον Πάγκαλο

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των εγγράφων του Wikileaks, για τις απόψεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την διάρκεια μίας συζήτησης με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, τις οποίες δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής».
 
Κατά την συζήτηση, που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2008,  ο κ. Πάγκαλος, χαρακτηρίζει ως «κακή» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέει ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν είναι ηγέτης» και διαφοροποιείται από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα όπως αυτό των Σκοπίων ή των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
«Είναι τιμή να θέλουν το όνομα Μακεδονία»... Ο κ. Πάγκαλος συζητώντας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το χαρακτηρίζει ως «γελοίο» και λέει ότι «ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Κατά την συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρεί τιμή το ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα Μακεδονία, ότι ο ελληνικός φόβος του αλυτρωτισμού, βγαίνει από τις φοβίες των δεξιών, οι οποίες προέρχονται από τον εμφύλιο και από το φόβο μήπως έρθουν στην Ελλάδα κομμουνιστές από σλαβικές χώρες.

Επίσης, ο κ. Πάγκαλος – για τον οποίο ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ λέει ότι είναι γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο και τις μη διπλωματικές προσεγγίσεις –, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δε θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως η Ελλάδα θα τις κατηγορήσει ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της ονομασίας, χαρακτηρίζει λογική προσέγγιση την πρόταση Νίμιτς και λέει ότι είχε πει στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, αν και θα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου, προφανώς στην αναφορά του προς το Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο αμερικανός πρέσβης τόνιζε ότι λίγοι Έλληνες θα συμφωνούσαν με τον Πάγκαλο στο θέμα των Σκοπίων και πως, ακόμη και ο ίδιος, δεν θα εξέφραζε τις απόψεις αυτές δημοσίως.

«Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι ηγέτης»

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα του Wikileaks, ο κ. Πάγκαλος κατά την συζήτησή του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, επιχειρεί να εξηγήσει τα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ υποφέρει από φτωχή ηγεσία και τις κακές αποφάσεις της. Ο Παπανδρέου είναι έντιμος και ευθύς, αλλά κακός στην επικοινωνία και όχι ηγέτης».

Επίσης καταλογίζει ευθύνες στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, που «έπρεπε να συμβαδίζει με τους όρους της ΕΕ και έπληξε κυρίως τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα, που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ».

Μιλώντας για το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, επιμένει, αντίθετα ακόμη και από την τότε πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να αναγνωριστούν.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε προσωπικά ζητήματα, λέγοντας ότι η δεύτερή του γυναίκα, η οποία ήταν αριστερίζουσα καθηγήτρια, αρνήθηκε να πάει ο γιος τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ήθελε να τον στείλουν στη Μεγάλη Βρετανία.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: