Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Η Πορτογαλία οδηγείται σε... Μνημόνιο - Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας - Αρνητική η εξέλιξη και για την Ελλάδα

* - Τα μέτρα λιτότητας απορρίφθηκαν από την Πορτογαλική Βουλή
* - Μετά την παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού η έλευση της τρόικας φαίνεται σίγουρη
* - Αρνητικές οι συνέπειες για την Ελλάδα - Η Ευρώπη θα ζητά μέτρα "πνιγμού"
* - Πυροδοτεί η εξέλιξη αυτή νέα κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη

Ο Σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε αργά το βράδυ την παραίτησή του στον ...
πρόεδρο της χώρας , Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας το σχέδιο λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, ανακοινώθηκε από την Πορτογαλική προεδρία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Lusa.
Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που  παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του κοινοβουλίου , ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατάγγειλε την "ανευθυνότητα" μιας "αρνητικής συμμαχίας" η οποία απέριψε "ενα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας".
Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης που αποχώρησε από το κοινοβούλιο χωρίς να πεί ούτε μια λέξη μετά την έναρξη της συνεδρίασης , ενδέχεται να υποβάλει την παραίτησή του ήδη από σήμερα Τετάρτη το βράδυ στον πρόεδρο της χώρας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους για την ευρωζώνη, καθώς η είσοδος και τρίτης χώρας στην ουσία αποδυναμώνει τον μηχανισμό και σε αυτό το σημείο έρχεται η Ευρώπη να ζητήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Αυτό φαίνεαι και από τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επισημαίνει πως ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, "Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (. . .) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δήλωσε.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως συνέβη πέρυσι με την Ελλάδα και μετά με την Ιρλανδία.

Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).
NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: