Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Guardian: «Τοξική και ανεπίλυτη» η κρίση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Της Νατάσας Κατζάβελου, Λονδίνο

Η κρίση του χρέους της Ευρώπης παραμένει τοξική και ανεπίλυτη, υποστηρίζει η Guardian, ακόμη και αν οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ενέργειες που υποτίθεται ότι θα αποκαταστήσουν την ήπειρο για να είναι οικονομικά εύρωστη.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της, όπως στο εντυπωσιακό "χτύπημα" της Moody'ς, που υποβάθμισε 30 ισπανικές τράπεζες, οι...
οποίες αποτελούν την «καρδιά» του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας , αλλά ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Επιπλέον, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι είναι πιθανόν να χάσει την ανώτερη αξιολόγηση του «ΑΑΑ», καθώς οι περικοπές στον προϋπολογισμό του George Osborne δεν είναι αρκετές για να τη διατήρησουν, ενώ η Ιρλανδία, ανέφερε ο οίκος, πέρυσι η οικονομία της είχε συρρικνωθεί για τρίτη συνεχή χρονιά. 
Οι αποδόσεις των κρατικών 10 ετών ομολόγων της Ιρλανδίας έφτασαν στο 10,21% - το οποίο αποτελεί τον κώδικα της αγοράς για την αύξηση του κινδύνου αθέτησης πληρωμών.
Δεύτερος λόγος που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της εφημερίδας για την αδυναμία της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι η κατάρρευση της πορτογαλικής κυβέρνησης μετά που το κοινοβούλιο της χώρας που αρνήθηκε να στηρίξει το πακέτο λιτότητας. 
Στις Βρυξέλλες, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες νερού σε διαδηλωτές, οι οποίοι αισθάνονται τη λιτότητα να έχει επιβληθεί, χωρίς καμία δημοκρατική υποστήριξη, για να ευχαριστήσουν τις αγορές. 
Ποτέ στο παρελθόν η πολιτική ελίτ της ΕΕ δεν ήταν αποκομμένη από τους πολίτες της, ή τόσο κατακερματισμένη.
Η έννοια ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού με κοινά ενδιαφέροντα προβλημάτισε ορισμένα κράτη, όπως τη Γερμανία και τη Σουηδία σε επίπεδα ανάπτυξης προ-κρίσης, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι σε κατάσταση πτώχευσης . Ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής άρχισε να διαρρέει το σχέδιο διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης.
Τίποτα όμως από αυτά δεν σημαίνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρρεύσει ή το ευρώ.. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ακόμη και η πορτογαλική κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει την πιθανότητα μιας διάσωσης της ΕΕ, κατά το πρότυπο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Αλλά χωρίς μια ασφαλή κυβέρνηση στη Λισαβόνα θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν ή να επιβάλουν τους όρους. Ακόμα και η Ιρλανδία, η οποία έχει μια νέα κυβέρνηση που εξελέγη σε μια πλατφόρμα εφαρμογής ενός προϋπολογισμού λιτότητας, προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους βοήθειας της ΕΕ της: Με το ιρλανδικό κράτος να σηκώνει το βάρος των ιδιωτικών τραπεζών, το έργο της χώρας γίνεται δυσκολότερο. Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, το κράτος ήταν αυτό που δημιουργούσε τις δαπάνες.
Η Guardian επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις πιθανές εκβάσεις.  
Το πιο πιθανό είναι ότι η ευρωζώνη θα βρίσκεται σε σύγχυση με το βάρος όλο και περισσότερων πακέτων διάσωσης για τα χρέη των κρατών και με ένα μίγμα ανάπτυξης και λιτότητας που θα διευκολύνει την κρίση, με τεράστιο κοινωνικό κόστος σε μέρη, όπως η Ελλάδα.
Ορισμένα κράτη θα μπορούσαν να ζητήσουν και να αποκτήσουν ευκολότερους όρους αποπληρωμής, προχωρώντας σε στάση πληρωμών όλες μαζί και ελπίζοντας για την ανοικοδόμηση της χώρας τους, όπως η Ισλανδία. Αλλά αν συμβεί αυτό, η ικανότητά τους να δανειστούν από κάποιον άλλο εκτός από την ΕΕ θα αποκλειστεί. Τέλος, το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει με τα πλούσια μέλη της να παίρνουν ένα μάθημα και αφήνοντας τα υπόλοιπα στην τύχη τους. Αλλά αυτό θα κατάστρεφε ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το άρθρο καταλήγει ότι ακόμη και η Βρετανία, αν αποκλειστεί από τις συναντήσεις για τη ζώνη του ευρώ, αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο ευρωσκεπτικιστής David Cameron δεν "λέει πολλά". 
Τι γίνεται όμως αν οι όροι του χρέους και η εφαρμογή της λιτότητας αποδειχθούν επαχθείς με τις περισσότερες κυβερνήσεις να καταρρέουν; 
Ίσως ορισμένες οικονομίες δεν θα είναι ποτέ αρκετά ισχυρές, περιορισμένες στις δεσμεύσεις που τους επιβάλλονται.
Η Βρετανία δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε περικοπές, ανάπτυξη, χρέος και δημοκρατία.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: