Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Επιβολή απαγόρευσης εξοπλισμών στη Λιβύη αποφάσισε το ΝΑΤΟ – Πύραυλοι χτύπησαν και το σπίτι του Καντάφι

* - Δεν τα βρήκε το ΝΑΤΟ στο θέμα της απαγόρευση των πτήσεων
* - Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ σήμερα
* - Ολονύχτιος βομβαρδισμός από βρετανικά υποβρύχια
* - Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και αντιδρά

Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη "μαραθώνια" σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο , που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά τη Δευτέρα που ...συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών.
 
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
 
Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
 


Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο.Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διαιρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.
 
Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
 
Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
 
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς επέμεινε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει " προεξέχοντα ρόλο ", στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χωρες-μέλη τις επόμενες ημέρες.
 
Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Λιβύης
 
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.
 
" Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά επίγειων στόχων, από ένα υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στό πλαίσιο της εκτέλεσης του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του ΟΗΕ", αναφέρεται σε ηλεκτρονικά ταχυδρομημένη ανακοίνωση που υπογράφει ο Αρχιστράτηγος Τζον Λόριμερ.
 
" Εμείς και οι σύμμαχοί μας από τα άλλα κράτη , συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ", προσθέτει η ανακοίνωση, του βρετανικού υπουργείου Άμυνας
 
Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

 "Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού", πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.
 
Δεν εμπιστεύονται οι σύμμαχοι το καθεστώς Καντάφι
 
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε νωρίτερα το καθεστώς Καντάφι.
 
" Η εκτίμησή μας προς το παρόν είναι πως δεν είναι ειλικρινής, ή ότι έχει ήδη παραβιασθεί ", δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντονίλον στους δημοσιογράφους. Ο αμερικανός αξιωματούχος παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έναρξης των επιχειρήσεων κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν " μία καλή πρώτη μέρα ", στην επέμβασή τους στη Λιβύη.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, που υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι παραβιάζει την εκεχειρία που υποτίθεται ότι επιβάλλει.
NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: