Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Άγριο παρασκήνιο, και στρογγύλευμα από τα Ελληνικά μέσα

Άγριο παρασκήνιο, και στρογγύλευμα των γωνιών της Συνόδου από τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, που με αυτόν τον τρόπο εμφανίζουν «νικητή» τον κ. Παπανδρέου σε έναν αγώνα άνισο, που από την αρχή γνωρίζαμε την τραγική κατάληξη που θα είχε.
Η προσπάθεια να εμφανιστεί επιτυχημένη η διαπραγμάτευση που κατοχυρώνει την «εκποίηση» δημοσίας περιουσίας, και το σφίξιμο της ζώνης στα «παντελόνια» της μέσης Ελληνικής οικογένειας μας αφήνουν «άφωνους» και προβληματισμένους για όλα αυτά που θα έρθουν…
Με «ανταλλάγματα» την εκποίηση της κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ και την αποτελεσματική όσο και επώδυνη εφαρμογή του Μνημονίου σε ότι αφορά μισθούς και συντάξεις μας έδωσαν με τον πιο επίσημο τρόπο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους στα 7,5 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από το 5,8% σε 4,8%.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εφάρμοσε το δικό της σχέδιο, όμως «ξέχασε» να διευκρινίσει ποια ακριβώς «φιλέτα» θα «βγουν στο σφυρί», ποιοι θα τα αγοράσουν, και τι επιπλέον θα μας ζητηθεί.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε μετά την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις που έκανε.
«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», δήλωσε από τις Βρυξέλλες λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ», και μπορεί να λέει αλήθεια, αλλά λέει την μισή που είναι χειρότερη από το καλύτερο ψέμα.
«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας(;). Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».
«Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι πάρθηκαν σκληρά μέτρα για να «τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας».

Όσον αφορά τα «ανταλλάγματα» που έδωσε θέλοντας και μη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι που «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. «Ο μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η επίσημη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, έχει ως εξής:
«Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου.
Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου.
Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων.
Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους.
Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή απόφαση αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται και μάλιστα ισχυρά “να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει”. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα:
Πότε έχει “ανακοινώσει” η κυβέρνηση τέτοιο πρόγραμμα; Μήπως πρόκειται για την ανακοίνωση της Τρόικας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, που… κατήγγειλε η Κυβέρνηση τα ξημερώματα της επομένης; Μήπως πρόκειται για τη συζήτηση περί πώλησης ακίνητης περιουσίας, για την οποία ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βγάλει νόμο να την… απαγορεύει;
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εξηγήσει τι και πώς πρόκειται να κάνει.
Ως προς την οικονομική πολιτική: Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ασφυξία που επιβάλλει το Μνημόνιο. Και λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η αλλαγή των όρων του Μνημονίου.
Το επιβεβαιώνουν πλέον η χθεσινή ανακοίνωση της Κυβέρνησης, όπου αποκαλύπτεται η πρωτοφανής κατάρρευση των κρατικών εσόδων λόγω της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση δεν βλέπει την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι, δυστυχώς, βιάζεται να πανηγυρίσει για τα αυτονόητα.
Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε.
Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι χθεσινές αποφάσεις θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: