Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Νύχτα κόλασης στη Λιβύη με ανελέητους βομβαρδισμούς - Διπλωματικό θρίλερ για το "κουμάντο" στη Λιβύη - Η Γαλλία θέλει την ηγεσία της επιχείρησης

- Εκρήξεις και αντι-αεροπορικά πυρά ακούγονται για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα στην Τρίπολη
- Ομόφωνη η συμφωνία για το σχέδιο δράσης της Συμμαχίας στη Λιβύη
- Ήξεις αφίξεις από την ελληνική πλευρά – Δε δίνουμε F-16, αλλά δίνουμε ό,τι άλλο μας ζητηθεί
- Εκτός μαχητικών αποστολών η Τουρκία – Ερντογάν: «Δε στρέφουμε όπλα στο λαό της Λιβύης»
- Σκοτώθηκε διοικητής μιας ταξιαρχίας του Καντάφι σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα

Κάθε βράδυ την ίδια... ώρα, τα δυτικά μαχητικά απογειώνονται και βομβαρδίζουν την Τρίπολη. Για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, η πρωτεύουσα της Τρίπολης δέχτηκε επίθεση. Αντι-αεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν.
Οι δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εξαπέλυσαν επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον... αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, ανέφερε εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

Γαλλικό μπλόκο στο ΝΑΤΟ
Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες διαβουλεύσεων για να καμφθεί η αντίσταση της Τουρκίας και της Γερμανίας, δυο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που είχαν στυλώσει τα πόδια και αρνούνταν να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επέμβαση της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας στη Λιβύη.

Τελικά όμως, η συμφωνία επήλθε και ήταν ομόφωνη. Το ΝΑΤΟ παίρνει τα ηνία της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με την Ελλάδα να προσφέρει ένα ιπτάμενο ραντάρ, δυο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης και μια φρεγάτα. (Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert). Δεν πρόκειται να διαθέσουμε F-16 όπως διεμήνυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά θα προσφέρουμε κάθε διευκόλυνση πως μέλος της Συμμαχίας. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η Τουρκία, τώρα, δε θα διαθέσει μαχητικά όπως διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Μπάρακ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ενώ ο Νικόλα Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.
Νορβηγικά μαχητικά στη βάση της Σούδας έτοιμα για... απογείωση, όταν λυθεί ο γρίφος στο ΝΑΤΟ... - ΦΩΤΟ REUTERS
Νορβηγικά μαχητικά στη βάση της Σούδας έτοιμα για... απογείωση, όταν λυθεί ο γρίφος στο ΝΑΤΟ... - ΦΩΤΟ REUTERS
Η Γαλλία θέτει στην ουσία βέτο στην ανάληψη της ηγεσίας της επιχείρησης από το ΝΑΤΟ, με τον Σαρκοζί να επιμένει να έχει η Γαλλία τον πρώτο ρόλο στην επίχείρηση. Αυτό φέρνει την Γαλλία σε ευθεία σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος ζήτησε με επιτακτικό τόνο, την ηγεσία της επιχείρησης να την αναλάβει το ΝΑΤΟ. Αυτό ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Την ίδια ώρα, δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Γιατρός στην Τρίπολη, ο δρ. Αμάγια, δήλωσε στο BBC ότι υπήρξαν 17 απώλειες κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών της δυτικής Συμμαχίας. Η πληροφορία, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Μια ναυτική εγκατάσταση και αρκετά στρατιωτικά οχήματα κατεστραμμένα είναι ο απολογισμός της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών των δυτικών στη χώρα. Απεσταλμένος του Reuters μετέδωσε ότι είδε στρατιωτικά οχήματα που έφεραν τέσσερις σοβιετικής κατασκευής πυραύλους να καταστρέφονται ολοσχερώς.

«Αίμα και άμμος» στη δυτική Λιβύη

Όσο οι δυτικοί επιτίθενται σε καίριους στόχους σε Τρίπολη και Βεγγάζη, ο Μουαμάρ Καντάφι επιτίθεται σε πόλεις στο δυτικό τμήμα της χώρας. Για μια ακόμη μέρα η Ζιντάν βομβαρδίστηκε από τις δυνάμεις του Καντάφι και τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Άρματα μάχης, στρατιώτες και οχήματα έχουν αναπτυχθεί στην πόλη.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής Γεφρέν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των αντικαθεστωτικών που την ελέγχουν και των δυνάμεων του λιβυκού καθεστώτος. Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, τα στρατεύματα του καθεστώτος εμπόδιζαν οικογένειες να απομακρύνουν τους τραυματίες τους προς την Τυνησία.

Ο ΟΗΕ μιλάει με τους εξεγερμένους
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Άμπντελ Ίλαχ Χατίμπ είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Τομπρούκ μια πρώτη συνάντηση με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο Ιορδανός αξιωματούχος συναντήθηκε κυρίως με τον πρόεδρο του προσωρινού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ και «άκουσε τις απόψεις και τις θέσεις των συνομιλητών του», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αντικαθεστωτικοί επανέλαβαν το αίτημά τους για την άρση της πολιορκίας που έχουν επιβάλλει οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις σε αυτές τις πόλεις και για μια άμεση κατάπαυση του πυρός εκεί.
NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: