Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Έκθεση – κόλαφος του ΔΝΤ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Έκθεση – κόλαφο κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής ...
 που ακολουθεί, δημοσιοποίησε σήμερα το ΔΝΤ με αφορμή την έγκριση της τέταρτης δόσης των 4,1 δισ. ευρώ. 
Οι “σύμμαχοι” της κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα αλλά αποδομεί πλήρως και τις κατευθύνσεις του κ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με την έκθεση ...
η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος” .
Στην προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς “μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011“.
Παραδέχεται δηλαδή το ΔΝΤ ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο από αυτόν που μας έλεγε αρχικά και δεν ξέρουμε αν κι αυτήν την φορά μας λέει την αλήθεια.
Το ΔΝΤ δηλώνει επίσης  ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014 μέσω των περικοπών επιδομάτων (επιδόματα στο δημόσια τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου, επιδόματα ανεργίας), νέο πάγωμα μισθών και συντάξεων, καταργήσεις ΔΕΚΟ και απομακρύνσεις εργαζόμενων, πωλήσεις κρατικής περιουσίας.
Το χειρότερο, όμως, στην έκθεση είναι οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. 
Συγκεκριμένα λέει:
  • Η Ελλάδα καθυστερεί να εφαρμόσει τις απαιτούμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές μπορεί να οφείλονται είτε σε πολιτικούς, είτε σε διοικητικούς λόγους. Η καθυστέρηση ενδέχεται να ακινητοποιήσει το έλλειμμα σε μη βιώσιμο επίπεδο, ενώ τυχόν μακρο-διαρθρωτικές καθυστερήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη. Οι ίδιες καθυστερήσεις είναι επίσης πιθανό ότι θα παρεμποδίσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές.
  • Αδυναμία επιστροφής στις αγορές ομολόγων ακόμα και εάν η κυβέρνηση ακολουθεί το πρόγραμμα χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους. Την ώρα που η κυβέρνηση λέει ότι σύντομα θα βγει στις αγορές έρχεται το ΔΝΤ να της κλείσει το στόμα. Επικαλείται τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και λέει ότι οι αγορές δύσκολα θα πειστούν για μείωση του χρέους.
  • Κάνει λόγο για προβλήματα στις τράπεζες και στη ρευστότητά τους, γεγονός που μπορεί να τινάξει στον αέρα την οικονομίας.
    Αφήνει βέβαια το ΔΝΤ και τα… καλά του λόγια ότι έχει σημειώσει πρόοδο η Ελλάδα, αλλά αυτά είναι παρηγοριά στον άρρωστο.
Το στέλεχος του ΔΝΤ, John Lipsky είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει μία μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έως το Μάιο ώστε να θέσει ισχυρότερα θεμέλια την προσαρμογή της οικονομίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δαπανών και ειδικά σε τοπικό επίπεδο”.
Από factorx 

Δεν υπάρχουν σχόλια: