Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα κρυφά σχέδια της κυβέρνησης για την περικοπή του ΕΚΑΣ

Του Γιάννη Τριήρη

Δόθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και όπως είχε αποκαλύψει το newscode.gr , περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων, για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και σημαντικές αλλαγές στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Ν. 3863/2010.
Όπως , αναμενόταν στο νομοσχέδιο , υπάρχει διάταξη με την οποία αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ, με στόχο την δραστική περικοπή του από χιλιάδες ασφαλισμένους , καθώς για την καταβολή του θα συνυπολογίζονται πλέον όλα τα εισοδήματα των συνταξιούχων από οποιαδήποτε πηγή ,εκτός των κοινωνικών επιδομάτων.
Σύμφωνα με τις...
πρώτες εκτιμήσεις περισσότεροι από 40.000 συνταξιούχοι κινδυνεύουν σε πρώτη φάση να χάσουν το ΕΚΑΣ , με ένα όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα λαμβάνουν το ΕΚΑΣ περίπου 380.000 συνταξιούχοι με το ποσό που δαπανάται να κυμαίνεται περίπου στο 1,05 δις ευρώ. Από το νέο νομοσχέδιο όμως δεν διευκρινίζεται εάν θα παραμείνουν ίδια τα ύψη των συνολικών αποδοχών των συνταξιούχων ή θα μειωθούν , καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζήτηση για τον καθορισμό ενός νέου ορίου για το λεγόμενο επίπεδο της φτώχειας.
Σημειώνεται ότι με την πρόσφατη επίσκεψή τους οι ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κάλεσαν για μείωση των επιδομάτων και των λοιπών ενισχύσεων κοινωνικού χαρακτήρα για όσους πολίτες βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχεια – ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.480 ευρώ.
Σήμερα ΕΚΑΣ καταβάλλεται εάν συντρέχουν τα εξής κριτήρια:
1.- Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, στο ποσό των 8.353,38 ευρώ.
2. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.745,62 ευρώ.
3. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 15.165,39 ευρώ
Γίνεται αντιληπτό ότι εάν προωθηθεί η πρόταση της τρόικας για καθορισμό του ετήσιου εισοδήματος για την φτώχεια στα 6.480 ευρώ , τότε θα υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα το απολέσουν.
Σε ότι αφορά τις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου , προβλέπουν:
-Την έκδοση κάρτας εργασίας σε όλους τους εργαζομένους, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στο ΣΕΠΕ και στο ΙΚΑ , να ελέγχουν με ηλεκτρονικό και σύγχρονο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, το ωράριο εργασίας κ.λπ. Επιπλέον, παρέχεται ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου με μείωση των εισφορών κατά 10% από 1/7/2011.
-Την ενίσχυση της στελέχωσης και της εκπαίδευσης του προσωπικού του ΣΕΠΕ και της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του , καθώς και η δημιουργία αυτοτελούς γραφείου για την ενημέρωση πολιτών, την αξιολόγηση και διαχείριση των καταγγελιών.
-Την θέσπιση αυστηρών προστίμων και κυρώσεων που φθάνουν μέχρι και την αναστολή της λειτουργίας μια επιχείρησης, μεταξύ άλλων και για την ανασφάλιστη εργασία όταν η επιχείρηση είναι υπότροπη σε αυτήν την παράβαση.
-Την υποχρέωση των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης και του Δημοσίου, να καταβάλλουν προσωρινή σύνταξη, 80% τουλάχιστον αυτής που προκύπτει από τα στοιχεία του ασφαλισμένου. Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται σε 1,5 το αργότερο μήνα, εφόσον ο εργαζόμενος έχει ασφαλιστεί σε ένα ταμείο και σε 2,5 το αργότερο μήνες, εφόσον υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
-Την αύξηση του χρόνου προστασίας από 12 σε 18 μήνες από τον τοκετό, για τις μητέρες έτσι ώστε να μην απολύονται μετά την εξάμηνη άδεια που λαμβάνουν.
-Την δυνατότητα συνταξιοδότησης και για τους άνδρες με 25ετία, εναλλακτικά με την γυναίκα, όταν είναι γονείς αναπήρων παιδιών.
-Την εξαγορά πλασματικού χρόνου, μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά και ειδικότερα για όσους από το νέο νόμο αυτό προβλέπεται η αλλαγή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χωρίς να καταργείται το πλαφόν των 7 ετών που προβλέπεται από το νόμο 3863/2010. Η αναγνώριση πλασματικού χρόνου γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα, αλλά με καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών η οποία διαμορφώνεται στα 1500 έως 1800 ευρώ ανά έτος.
-Την διευκόλυνση της συνταξιοδότησης των οφειλετών των Ταμείων εφόσον αυξάνεται το ποσό που μπορεί να ρυθμίσει ένας ασφαλισμένος από τις 20 έως 30 κατώτερες συντάξεις προκειμένου να πάρει σύνταξη από το ταμείο του.
-Την δυνατότητα οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕ να μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά για χορήγηση σύνταξης χωρίς να χρειαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ενώ η σύνταξη θα καταβάλλεται από τις αρχές του επόμενου της διακοπής μήνα. Παράλληλα σε όσους απονέμεται προσωρινή αναπηρική σύνταξη παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, εφόσον δεν προσφέρουν προσωπική εργασία.
-Την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, με την παροχή στον εργαζόμενο κουπόνι ίσης αξίας με το επίδομα ανεργίας το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για να προσληφθεί σε επιχείρηση με μείωση του μισθολογικού κόστους.
-Την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους και άλλες ευπαθείς ομάδες, για το 2011, εάν έχουν που συμπληρώσει το 2010, τουλάχιστον 50 ένσημα.
-Την δυνατότητα στα ταμεία να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί πέντε ετών που είναι σήμερα και στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με minimum το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα.
-Την αξιοποίηση από τα ταμεία μέχρι του 7% των διαθεσίμων τους (από 2% που είναι σήμερα) για την αγορά εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας μέχρι ενός έτους και εφόσον το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο της Τραπέζης Ελλάδος
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: