Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αν ο Γιώργος γίνει Σόκρατες


Το παράδειγμα του Ζοζέ Σόκρατες, του Πορτογάλου πολιτικού που επέλεξε να δώσει γροθιά στο μαχαίρι, να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και να οδηγήσει τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές, με κεντρικό διακύβευμα την εθνική αυτοδιάθεση, ή την προσφυγή στο μνημόνιο, στροβιλίζει στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου και των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον μηχανισμό του Μνημονίου.  
Η Κυβέρνηση ωστόσο δέχεται διαρκή υπονόμευση, όχι μόνο από την Αντιπολίτευση αλλά και από αναχρονιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που αδυνατούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα πρέπει να…
ξεβολευτούν από τα προνόμιά τους.
Η πραγματικότητα αυτή, αναγκάζει τον Γιώργο Παπανδρέου σε καθημερινή άσκηση επικίνδυνων ισορροπιών. Επομένως, οδηγεί την Κυβέρνηση στο να χάνει πολύτιμο χρόνο, καθώς και δυνάμεις, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον βάζουν στο μυαλό τους πονηρές σκέψεις, με αφορμή όσα έγιναν στην Πορτογαλία. Και διαμορφώνουν σενάρια εργασίας, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και επιδιωκόμενους στόχους.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου να… ακούσει τη Ντόρα Μπακογιάννη. Και στις αρχές του καλοκαιριού, να προσέλθει στη Βουλή και να ζητήσει την υπερψήφιση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει το «νέο Μνημόνιο» για την ελληνική οικονομία, με πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών, δηλαδή 180.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθούν να πάρουν θέση, τόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιμένουν να κρατούν αποστάσεις από το Μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, όσο και η Αντιπολίτευση. Κυρίως η Νέα Δημοκρατία, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Εάν το ρίσκο κερδηθεί, το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση θα έχουν εξασφαλίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο, και θα έχουν αδυνατίσει την αντιπολιτευτική ρητορική τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και από το εσωτερικό του Κινήματος.
Αν το ρίσκο δεν περάσει, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, εν μέσω πολιτικής σύγχυσης, ενδεχομένως και συγκρουσιακού κλίματος στον χώρο της Αντιπολίτευσης. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορεί να μιμηθεί τον Ζοζέ Σόκρατες. Να κατηγορήσει την Αντιπολίτευση για «εθνική λιποταξία», και μέσω της πόλωσης, να επιδιώξει να εξέλθει από τις κάλπες νικητής και αναβαθμισμένος. Με νωπή εντολή…
NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: