Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Εκείνος που βραχυκύκλωσε τους Αμερικανούς


Υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και ίσως ο μόνος που δικαιούται να υποστηρίζει ότι διαφύλαξε ως «κόρη οφθαλμού» την πολιτική κληρονομιά του ηγέτη ο οποίος έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, και έθεσε τις βάσεις για να διεκδικήσουν οι Έλληνες ένα μέλλον καλύτερο από τον τριτοκοσμικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε ο Κώστας Καραμανλής τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας το 2004. Την ώρα που κρινόταν το σχέδιο Ανάν, απέναντι σε πολλαπλές πιέσεις για ένα «ναι» που θα ...
υπέστειλε τη σημαία της εθνικής υπερηφάνειας.
Με τον Πέτρο Μολυβιάτη ασχολήθηκαν υπέρ του δέοντος οι Αμερικανοί, όπως αποκαλύπτεται και από τα έγγραφα του Wikileaks, που είδαν το φως ης δημοσιότητας μέσω της «Καθημερινής της Κυριακής».
Και ίσως το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό, είναι αυτό που αναφέρεται σε όσα είπε στον Τόμας Κάντριμαν ο Πέτρος Μολυβιάτης, σύμβουλος τότε του Κώστα Καραμανλή, τον Αύγουστο του 2007, για το «βέτο» της Ελλάδας στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
«Άλλο να μας φέρεται έτσι μια χώρα σαν την Τουρκία, και άλλο ένα νεοδημιουργηθέν κρατίδιο, όπως τα Σκόπια.  
Η απόφαση της Ουάσινγκτον να τα αναγνωρίσει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώθησε την κυβέρνησή τους να γίνει περισσότερο αδιάλλακτη, πιστεύοντας ότι έχει τη στήριξη της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο.  
Αν δεν αλλάξει αυτή η πεποίθηση στα Σκόπια, δεν έχουν κανένα κίνητρο να συμβιβαστούν», ανέφερε ο Πέτρος Μολυβιάτης στον Αμερικανό επιτετραμμένο.
Μιλώντας του τη γλώσσα της αλήθειας που ενοχλεί, και την οποία δεν έχουν συνηθίσει να ακούν, και μάλιστα κατά πρόσωπο, οι Αμερικανοί διπλωμάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: