Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πως να κάνετε πετυχημένες πολιτικές "Κωλοτούμπες" και να μείνετε όρθιοι.

Σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο με υπαρξιακά προβλήματα πολλών κομματικών συνδυασμών μεσαίων και ανώτατων στελεχών της πολιτικής και αμφισβήτησης ιδεολογιών, η γοητεία της ακινησίας είναι οξύμωρο σχήμα με τις συμπεριφορές πολλών πολιτικών που νοιώθουν να βαλτώνουν και μοιρολατρικά να περιμένουν τον από μηχανής Θεό να τους δώσει την πολυπόθητη ώθηση προς την κορυφή της εξουσίας. 
Δεν λείπουν φυσικά και οι «καιροσκόποι» της πολιτικής.
Στη βιασύνη τους κάποιες φορές κόβουν το κλαδί του δέντρου που κάθονται, κάποιες άλλες με πολιτική οξυδέρκεια και στοχευμένο προσανατολισμό επιτυγχάνουν τον ...
επιδιωκόμενο πολιτικό στόχο.
Στην παγκόσμια πολιτική σκηνή οι πολιτικές «κωλοτούμπες» τείνουν να γίνουν διαχρονικό σύμπτωμα και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει κι από την Ελλάδα.
Η τέχνη της κωλοτούμπας έχει πάντα σαν στόχο την κορυφή της δύναμης και της φήμης και φυσικά δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πολιτικών.
Μάνατζερς, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιριών, διάσημοι καλλιτέχνες, ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν την τέχνη της κωλοτούμπας ανάλογα με τις περιστάσεις.
Για μια πετυχημένη κωλοτούμπα και ιδιαίτερα για μια πολιτική κωλοτούμπα που δεν θα την μετανιώσετε, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

Πρώτη συμβουλή. Μην αλλάζετε πολιτικό στρατόπεδο όσο και δυσαρεστημένοι αν είστε από το τωρινό σας, πριν εξασφαλίσετε όλα τα εχέγγυα για τη θέση και το ρόλο σας στο νέο περιβάλλον. 
Έχει παρατηρηθεί να χρησιμοποιείται το όνομα και το βιογραφικό σας για δημιουργία εντυπώσεων και μετά να μένετε στα «αζήτητα».
Δεύτερη συμβουλή. Φεύγοντας από το μέχρι τώρα πολιτικό στρατόπεδο που σας φιλοξένησε μην κλείσετε ερμητικά την πόρτα. 
Απομακρυνθείτε προβάλλοντας ιδεολογικές διαφορές ή διαφορές αντιμετώπισης προβλημάτων και μην επιδιώκετε έντονες ρήξεις.
Τρίτη συμβουλή. Μην μετατρέπετε την μετακίνηση σας από πολιτική αντιπαλότητα σε προσωπική εχθρότητα. 
Οι ιδέες αλλάζουν, οι σκληρές λέξεις και έντονες αντιπαραθέσεις μένουν. Τα λόγια σας «γλυκά» γιατί μπορεί να χρειαστεί κάποτε να τα φάτε, όπως είπε κι ένας διάσημος άνδρας.
Τέταρτη συμβουλή. Από το νέο σας πολιτικό μετερίζι μην «λοιδορείτε» πρώην αρχές, αξίες, ιδέες και τους μέχρι τώρα συντρόφους σας.
Ούτε να εξιδανικεύετε το νέο σας στασίδι. Κρατείστε «πισινές»!
Πέμπτη συμβουλή. Πάρτε την «προίκα» των ψηφοφόρων μαζί σας. 
Πείστε γνωστούς φίλους και απλούς ψηφοφόρους σας να σας στηρίξουν στη νέα προσπάθεια.
Κινηθείτε όπως και σε προεκλογική εκστρατεία, με επιστολές συγκεντρώσεις και πόρτα-πόρτα.
Έκτη συμβουλή. Να παραμείνετε ψύχραιμοι σε επιθέσεις λάσπης και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη από τους μέχρι τώρα συναδέλφους σας και αντιμετωπίστε τους με επικοινωνιακές τεχνικές και επιχειρήματα που θα σας διδάξουν ειδικοί της επικοινωνίας.
Η επιθετικότητα από φίλους ψηφοφόρους που δεν θα συγχωρήσουν την «κωλοτούμπα» σας αντιμετωπίζεται με τεκμηριωμένες εξηγήσεις και με πολύ καλή γνώση των νέων δεδομένων από την πλευρά σας.
Ζητείστε συμβουλές από ειδικούς πως θα αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στα λεγόμενα «μπαλκόνια των πολιτικών».
Έβδομη συμβουλή. Αν δεν σας «έκατσε» κι αυτή τη φορά και θέλετε να ξαναμετακινηθείτε μην πανικοβάλλεστε. 
Μόνο οι καλόγεροι μένουν αμετακίνητοί στις θέσεις τους. Προετοιμάστε την οδό διαφυγής σας πριν την νέα σας κωλοτούμπα! Έτσι θα πέσετε στα μαλακά.
Μείνετε στον «πάγο» για λίγο διάστημα μέχρι να περάσετε στο πρώτο στάδιο της λησμονιάς και μετά ανακοινώστε τη νέα σας επιλογή.
Όγδοη συμβουλή. Απαλλαγείτε από το «σύνδρομο καθημερινής σύγκρισης» με κάθε τι που γίνεται από τους μέχρι πρότινος συντρόφους σας.
Κόψτε τον «ομφάλιο λώρο» επικοινωνιακά.
Δείξτε ότι είστε διαφορετικός, έχετε όραμα, «μιλάτε» στην καρδιά του κόσμου και ενδιαφέρεστε για το «κοινό καλό» σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.
Η σύγκριση θέσεων και προτάσεων σας σε σχέση με τους αντιπάλους σας δεν σας βοηθάει.
Ένατη συμβουλή. Με προτάσεις και δράσεις που έχουν στόχο την ευημερία των πολιτικών, ειδικά σε περιόδους κρίσης, θα πετύχετε τη δυνατότητα συστηματικής κάλυψης από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. 
Η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και η συνεισφορά σας στο «κοινό καλό» ήταν οι λόγοι της πολιτικής σας κωλοτούμπας και όχι πιθανά περισσότερα πολιτικά προνόμια.

Φυσικά η πρώτη και κορυφαία συμβουλή είναι να πιστέψετε στην απόφαση που θα πάρετε. 
Να πιστέψετε πρώτοι εσείς στο περιεχόμενο και στην ουσία αυτών που θέλετε να πιστέψουν και οι άλλοι.
Και φυσικά να την υπηρετήσετε σωστά! 
Του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου – Δ/ντή της Think Politics
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: