Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Νύχτα κατάθεσαν το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια, νύχτα και θα φύγουν

Την αγαπούν την νύχτα. 
 
Την μέρα ασχολούνται με την συμφωνία πολιτικού διαλόγου με την Νικαράγουα, την επιστημονική συνεργασία με Κουβέιτ και το σύμφωνο τηλεπικοινωνιών με το Μπαχρέιν. 
Την νύχτα υπογράφουν τα μνημόνια που θα σκλαβώσουν τα εγγόνια και τα δισέγγονα μας, βάζουν φόρους που κλείνουν μαγαζιά και κόβουν μισθούς. 
Την νύχτα αποφασίζουν για τη ζωή μας. 
Νύχτα πέρασαν και το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια γιατί και αυτό στα σημαντικά είναι...
Μέσα στο μνημόνιο τα έχουν βάλει και υποχρέωση μας είναι να τα βλέπουμε παντού μπροστά μας και να πηγαίνουμε να παίζουμε. 
Κάποιοι θα φάνε τα χοντρά και το ΔΝΤ θα πάρει ότι περισσέψει. 
Και θα έρθουν και άλλες νύχτες που θα κοπούν και άλλοι μισθοί, και άλλα δώρα και θα μπουν και άλλοι φόροι. 
Θα μαζευτούν και άλλα κοράκια για να δειπνίσουν με τις σάρκες μας.
Μέχρι που θα φτάσει η ώρα που θα τα μαζέψουν και θα φύγουν νύχτα όπως έχουν φύγει και άλλοι πριν από αυτούς. 
Θα χαθούν στο σκοτάδι και θα μείνει μόνο η καταστροφή που έχουν προκαλέσει και μερικές σελίδες στην Ιστορία για την εποχή της νύχτας στην Ελλάδα.

Νίκος Δ. 


ΚΑΤΑΘΕΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Όταν είχαν δημοσιεύσει την αρχική διαβούλευση για την απελευθέρωση του τζόγου και των κουλοχέρηδων ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2010. 
Ήξεραν ότι όλοι θα έφευγαν για διακοπές μήπως και συνέλθουν από τα απανωτά σοκ που είχαν δεχτεί με τα μέτρα της «σωτηρίας της οικονομίας». Και όμως γράφτηκαν εκατοντάδες σχόλια σε εκείνη την διαβούλευση  με μόνους υποστηρικτές της πρότασης να είναι οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών.

Μετά έφεραν το νομοσχέδιο πάλι σε δημόσια διαβούλευση για 5 μόνο μέρες ώστε να αποφύγουν το κράξιμο που έφαγαν τον Αύγουστο. Και πάλι αναρτήθηκαν εκατοντάδες σχόλια εναντίον της «φαεινής» τους ιδέας.

Τώρα κατέθεσαν το νομοσχέδιο στη Βουλή την μέρα που είχαν απεργία η δημοσιογράφοι. Έτυχε ή ήταν προγραμματισμένο. Μάλλον το προγραμμάτισαν με βάση την απεργία που είχε εξαγγείλει η ΕΣΗΕΑ. Έτσι γλύτωναν την όποια αντίδραση που μπορεί να δημιουργούνταν από τα ΜΜΕ και την δυσκολία του να βρεθούν σε ένα παράθυρο και να πρέπει να εξηγήσουν για την αναγκαιότητα της «ρύθμισης».

Το ίδιο το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σημαντική διάφορα από αυτό που είχαμε δει στη διαβούλευση. Το ενημερωτικό σημείωμα που το συνοδεύει όμως έχει μια πρόταση με την οποία θα μπορούσε ένας δημοσιογράφος να κολλήσει το Υπουργείο στον τοίχο. Γράφει το επίσημο σημείωμα:
Καταρχήν, πρέπει να συμμορφωθούμε με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ισχύουσα στην Ελλάδα πλήρη απαγόρευση των πάσης φύσεως παιγνίων, η οποία μας στοιχίζει πρόστιμο 31.536 ευρώ την ημέρα. Βέβαια, θα αρκούσε γι' αυτό η νομιμοποίηση και η ρύθμιση της αγοράς των τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων. Γιατί αποφασίζει η κυβέρνηση να νομιμοποιήσει και να ρυθμίσει , με την ευκαιρία αυτή, όλα τα παίγνια ; 
Οι λόγοι είναι πολλοί:  
Πρώτον, η εξαιρετικά δυναμική και προσοδοφόρα αυτή αγορά λειτουργεί παράνομα στη χώρα μας, χωρίς προστατευτικές διατάξεις και στερώντας συγχρόνως το Δημόσιο από σημαντικούς πόρους.

Αυτό που υποχρεωτικά κάνει η κυβέρνηση με αυτό το σημείωμα είναι στο παραπέντε της ψήφισης του Νόμου να παραδέχεται αυτό που έγραφα εδώ και 2 χρόνια: ότι ουδέποτε είχε επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο για τα φρουτάκια και τον τζόγο αλλά μόνο για την απαγόρευση των τεχνικών και ψυχαγωγικών παιχνιδιών.

Αυτομάτως επίσης παρέχεται ότι η χώρα μας έχει πληρώσει εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το πρόστιμο που θα μπορούσε να τα έχει γλυτώσει με μια απλή νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε τα τεχνικά παιχνίδια. Όμως το πρόστιμο ήταν εξαιρετικός τρόπος για πειστεί η κοινή γνώμη ότι τα φρουτάκια μας τα «επιβάλλει η ΕΕ» ενώ ο μόνος πραγματικός είναι τα έσοδα από τον τζόγο και η ικανοποίηση όσων έχουν συμφέροντα σε αυτή την αγορά.

Αν λοιπόν οι δημοσιογράφοι δεν απεργούσαν και αν ήθελαν και τολμούσαν θα μπορούσαν να ρωτήσουν:

Πόσα χρήματα έχει πληρώσει μέχρι τώρα η Ελλάδα χωρίς λόγο και αιτία σε αυτό το πρόστιμο;
Γιατί εξαπατήθηκαν τα ΜΜΕ και ολόκληρη η κοινωνία στο να πιστεύει ότι πληρώνουμε ένα πρόστιμο για λάθους λόγους;

Γιατί δεν έγινε μια νομοθετική ρύθμιση νωρίτερα;
Γιατί επιβάλλεται στην Ελλάδα να γίνει το Λας Βέγκας της Ευρώπης;

Αλλά έτυχε να έχει απεργία η ΕΣΗΕΑ.

Mikros Hroas

Δεν υπάρχουν σχόλια: