Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το παρασκήνιο της "παραίτησης" Γεωργακόπουλου.

Παραίτηση - αποπομπή του Δ. Γεωργακόπουλου

Στην επιστολή παραίτησής του, προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Γεωργακόπουλος εμφανίζεται φανερά ενοχλημένος και αφήνει αιχμές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος -όπως λέγεται από το περιβάλλον του- όχι μόνο δεν τον αξιοποίησε στη μάχη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά τον άφησε... με ελάχιστες έως καθόλου αρμοδιότητες.

Μία σχέση που από την αρχή ήταν προβληματική μέσα στο υπουργείο Οικονομικών έληξε και τυπικά χθες με την παραίτηση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δημήτρη Γεωργακόπουλου. Ο κ. Γεωργακόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Η παραίτηση έγινε δεκτή. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για παραίτηση-αποπομπή, καθώς ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα αφού αξιολογήθηκε για την απόδοσή του, ενώ κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν να του χρεώσουν την κακή πορεία των εσόδων.
Ενοχλημένος
Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Γεωργακόπουλος εμφανίζεται φανερά ενοχλημένος και αφήνει αιχμές κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος -όπως λέγεται από το περιβάλλον του- όχι μόνο δεν τον αξιοποίησε στη μάχη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά τον άφησε... με ελάχιστες έως καθόλου αρμοδιότητες. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Γεωργακόπουλος είχε ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με τον προηγούμενο γενικό γραμματέα. 
Η παραίτηση του κ. Γεωργακόπουλου είχε δρομολογηθεί εδώ και πολλούς μήνες και η βασική αιτία περιγράφεται στην επιστολή παραίτησής του: «Η προσφορά μου δεν ελήφθη υπόψη. Δεν αξιοποιήθηκα όπως έπρεπε και η παραμονή μου δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους ανέλαβα τη θέση μου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργακόπουλος, παρακάμπτοντας τον προϊστάμενο υπουργό, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο με την οποία εξηγούσε τα προβλήματα στο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό και πρότεινε λύσεις για τη συλλογή των δημοσίων εσόδων, οι οποίες, ωστόσο, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αποτυχία
Από την 1η Δεκεμβρίου 2009, που ο κ. Γεωργακόπουλος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών, η επικοινωνία του με τον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Άλλωστε, ήταν κοινό μυστικό ότι ο κ. Γεωργακόπουλος δεν ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών και η τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα οφείλονταν στις καλές σχέσεις που διατηρούσε ο πρώην βουλευτής Ηλείας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το Μαξίμου.
Η φιλοσοφία και οι απόψεις του κ. Γεωργακόπουλου ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη χάραξη της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής. Ο κ. Γεωργακόπουλος, αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, επιχείρησε να θέσει σε εφαρμογή το δικό του σχέδιο αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Με το επιτελείο των συνεργατών του κατάρτισε σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε υπόψη του υπουργού Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2010. Το σχέδιο Γεωργακόπουλου ήταν ένας «Φορολογικός Καλλικράτης» που προέβλεπε:
Την ίδρυση 13 Περιφερειακών Κέντρων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, τα οποία θα αναλάμβαναν όλο το έργο των φορολογικών ελέγχων, της βεβαίωσης και είσπραξης των φορολογικών εσόδων και της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.
Την κατάργηση ΔΟΥ και τη λειτουργία «Φορολογικών ΚΕΠ» για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Το σχέδιο απορρίφθηκε τόσο από τους εκπροσώπους των εφοριακών όσο και από το επιτελείο των συνεργατών του υπουργού Οικονομικών.
Εισήγηση
Ο κ. Γεωργακόπουλος, μάλιστα, την άνοιξη του 2010, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, είχε εισηγηθεί την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, πρόταση που απορρίφθηκε. 
Το φθινόπωρο, κατά τη συζήτηση των μέτρων του προϋπολογισμού του 2011 και ενώ είχε μεσολαβήσει ήδη η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11% στο 13% και από το 21% στο 23%, είχε προτείνει και πάλι την ενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο επίπεδο του 18%. 
Και πάλι η πρότασή του απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.
«Ολες οι προτάσεις μου απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων», είχε τονίσει από το φθινόπωρο σε συνομιλητές του. 
Οταν, μάλιστα, πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εξισώσει το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης εξέφρασε την έκπληξή του και την έντονη αντίρρησή του. Ωστόσο, η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων «ξεχείλισε το ποτήρι». 
Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου επέσπευσαν το χρόνο απομάκρυνσης του αρμόδιου γενικού γραμματέα για τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα.
Ανύπαρκτη επικοινωνία
Από την 1η Δεκεμβρίου 2009, που ο κ. Γεωργακόπουλος ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών, η επικοινωνία του με τον κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Εισήγηση για ΦΠΑ
Ο κ. Γεωργακόπουλος, την άνοιξη του 2010, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, είχε εισηγηθεί την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15%, πρόταση που απορρίφθηκε.
Εξίσωση στο πετρέλαιο
Οταν πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εξισώσει το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης εξέφρασε την έκπληξή του και την έντονη αντίρρησή του.

Της Μαρίας Βουργάνα / Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: