Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών»

Οι φόβοι για την επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της κρίσιμης συνόδου κορυφής, στις 25 Μαρτίου
Για τη «μητέρα όλων των μαχών» προετοιμάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 
Και αυτό γιατί στην περίπτωση που κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου, δεν βρεθεί τελικά η πολυπόθητη συνολική λύση για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού οικονομικού προβλήματος και την  έξοδο από την κρίση, τότε ...κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος έδωσε μια ιδέα για το τι επίκειται, όταν, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής υποστήριξε ότι η πίεση που θα ασκήσουν σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τα ήδη γνωστά
Πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί αυτό στην πράξη;  
Σίγουρα σε επίπεδο spreads 10ετών ομολόγων, τα οποία έχουν ήδη πάρει την ανιούσα και σήμερα διαπραγματεύονται σταθερά πάνω από τις 800 - 850 μονάδες βάσης, σε ό,τι αφορά στα ελληνικά ή τις 600 μονάδες σε ό,τι αφορά στα ιρλανδικά.
Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι όσο πιο ψηλά είναι τα συγκεκριμένα spreads τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσει η επιστροφή των χωρών αυτών στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου. 
Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για τις οικονομίες τους και όχι μόνο.
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: