Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Bόμβες ελληνικού αέρος λιβυκού εδάφους

Είναι προφανές πως θα αποτελέσει ορμητήριο για την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», η οποία εκτιμάται πως τα επόμενα 24ωρα θα εκδηλωθεί με ακόμη πιο σφοδρά χτυπήματα κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι.
Το καμάρι του γαλλικού ναυτικού θα συνοδεύεται από πέντε ακόμη πλοία...
(αντιτορπιλικά, φρεγάτες, υποβρύχιο, πετρελαιοφόρο) και το αίτημα που είχε υποβληθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών, και εγκρίθηκε πριν ακόμη ληφθεί απόφαση από το ΝΑΤΟ για το αν θα τεθούν υπό την αιγίδα του οι επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, έθετε ως χρονική αρχή της χρησιμοποίησης του ελληνικού FIR Αθηνών την 23η Μαρτίου. Εκτιμάται πως από την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, που βρίσκονται πάνω στο μήκους 260 μέτρων αεροπλανοφόρο, θα απονηώνονται και θα πραγματοποιούν βομβαρδισμούς κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα επιτρέπει σε ξένο πολεμικό πλοίο να χρησιμοποιήσει το FIR της για την εκδήλωση επιχειρήσεων στρατιωτικού χαρακτήρα.  
Το «Σαρλ Ντε Γκολ» πρόκειται επί της ουσίας να αποτελέσει το βασικότερο ορμητήριο των συμμάχων για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη. Η παραχώρηση αυτή από ελληνικής πλευράς και σε διμερές επίπεδο ξεπερνάει, λένε κάποιοι, ακόμη και τη διάθεση στο ΝΑΤΟ μαχητικών αεροσκαφών, που ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Πάντως, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προσπάθησε να πείσει πως η χώρα μας ποτέ δεν αποφάσισε τη διάθεση μαχητικών αεροσκαφών στη Συμμαχία.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο μπορεί να φέρει έως 40 μαχητικά αεροσκάφη «Ραφάλ» και «Σούπερ Ετεντάρντ» και 5 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Στις δυνατότητές του είναι να απονηώνεται ένα αεροσκάφος ανά 30 δευτερόλεπτα και μέχρι 20 μαχητικά σε λιγότερο από 12 λεπτά. Το «Σαρλ Ντε Γκολ» φέρει επίσης κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου Χοκάι, οι πτήσεις των οποίων προηγούνται, με σκοπό να εντοπίζονται με ακρίβεια οι εχθρικοί στόχοι. Μπορεί δε να διεξάγει αποστολές εναντίον χερσαίων και ναυτικών στόχων με βλήματα, ενώ η μεγάλη αυτονομία του, ο φόρτος οπλισμού και τα 1.950 μέλη του πληρώματος του επιτρέπουν ανάπτυξη και δράση πολλών ημερών μακριά από τη βάση του.
Οσον αφορά στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική κάλυψή του, το εκσυγχρονισμένο μόλις πριν από δύο χρόνια αεροπλανοφόρο διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να τεθούν σε ετοιμότητα και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις με σκοπό να παράσχουν συνδρομητικά κάλυψη, από τη στιγμή που θα δρα από το FIR Αθηνών. Θεωρείται βέβαιο πως ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης θα βρίσκεται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Πάντως, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε πως η περιοχή της Κρήτης, ανοιχτά της οποίας θα βρίσκεται και το γαλλικό αεροπλανοφόρο, δεν είναι στην εμβέλεια των οπλικών συστημάτων της Λιβύης, άρα δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος αντίποινων για ελληνικό έδαφος.
Ο Άραξος μπήκε πρώτος στη μάχη
Η πρώτη αποστολή συμμαχικών αεροσκαφών κατά της Λιβύης με αφετηρία ελληνική βάση σημειώθηκε χθες το απόγευμα. 
Τέσσερα βελγικά F-16 απογειώθηκαν από τον Άραξο, εκτελώντας επιχείρηση επιτήρησης της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή, τα αιτήματα συμμαχικών χωρών για τη χρησιμοποίηση των βάσεων που διέθεσε η Ελλάδα έφθαναν σωρηδόν. Τα μαχητικά του Βελγίου που απογειώθηκαν από τον Άραξο έφεραν πυραύλους αέρος-αέρος. Γεγονός που δείχνει ότι αποστολή τους ήταν πιθανότητα η επιτήρηση ανοιχτά της Λιβύης ή στις ακτές για τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που έχει επιβληθεί σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι τα πρώτα μαχητικά ξένης χώρας που απογειώνονται από βάση της Ελλάδα για επιχείρηση εναντίον της Λιβύης. Ανάλογες αποστολές αναμένεται να αναλάβουν και τις επόμενες ημέρες τα 8 βελγικά αεροσκάφη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και της συμμετοχής τους σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης.
Σημειώνεται πως τα βελγικά F-16 παρέμειναν στον Άραξο ύστερα από συνεκπαίδευση που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες με αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές δεν προλαβαίνουν να δέχονται αιτήματα για μεταστάθμευση ή χρήση των τριών ελληνικών βάσεων (Σούδας, Ανδραβίδας και Ακτίου) από συμμαχικές χώρες. Κάτι που δείχνει αποφασιστικότητα και πιθανόν το σχεδιασμό εκτέλεσης ενός κύματος μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες. Τα περισσότερα αιτήματα υποβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και τη Νορβηγία. Πηγές του Πενταγώνου σχολιάζοντας το μαζικό ενδιαφέρον των συμμάχων σημείωναν πως «ίσως να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα αυτά τα αιτήματα».
Χθες, προσγειώθηκαν στη βάση της Σούδας 6 Μιράζ από το Κατάρ και ένας αριθμός μαχητικών από τη Νορβηγία. Τα 24 F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαν αφιχθεί, ενώ παρέμειναν τα αμερικανικά μεταγωγικά, ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ.
Από factorx 

Δεν υπάρχουν σχόλια: