Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Έρχεται νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο έως και 10%

- Το ''μαχαίρι'' θα πέσει σε 100 δημόσιες επιχειρήσεις είτε είναι εισηγμένες είτε όχι
- Οι περικοπές θα είναι αναδρομικές
- Ποιές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα γλιτώσουν το νέο χαράτσι
- Αλλάζει και η αναλογία προσλήψεων στο Δημόσιο – 1 πρόσληψη για 7 αποχωρήσεις
- Σενάρια να μειωθούν από 300 σε 200 οι βουλευτές

Η τεράστια υστέρηση των εσόδων επιταχύνει τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο, σε πρώτη φάση. Πέρσυ το υπουργείο Οικονομικών μείωσε το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο κατά 220 εκατομμύρια ευρώ ενώ φέτος στοχεύει να ''γλιτώσει'' σχεδόν τετραπλάσιο ποσό, δηλαδή 800 εκατομμύρια ευρώ.
Για αυτό το λόγο αμέσως μετά την 25 Μαρτίου θα ''παρελάσουν'' στο υπουργείο .. Οικονομικών οι διοικήσεις των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και όσων δεν εποπτεύονται από την αρμόδια ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ για να προχωρήσει η εφαρμογή της μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά 10% που θεσπίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
 
Μπορεί ο στόχος στο ποσό της εξοικονόμησης να είναι τετραπλάσιος από πέρσυ, όμως το ''μαχαίρι'' στους μισθούς θα είναι πάλι ίδιο, δηλαδή 10%.
Αυτό θα το επιτύχουν κόβοντας από τις δαπάνες μισθοδοσίας πάνω από 100 ΔΕΚΟ το 2011 αντί 52 δημοσίων επιχειρήσεων του 2010.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Capital στις πάνω από 100 ΔΕΚΟ φέτος θα ενταχθούν εποπτευόμενες δημόσιες επιχειρήσεις , εταιρείες που είναι εισηγμένες ή συνδέονται με αυτές ενώ οι περικοπές θα είναι ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ.
 
Όμως οι σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο δείχνουν να μην έχουν τελειωμό.Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αποκάλυψε το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάι πως πιθανότατα θα αλλάξει η σχέση προσλήψεων-εξόδου από το Δημόσιο στο οποίο θα ''μπαίνει'' ένας για κάθε εφτά που αποχωρούν αντί 5 που ισχύει σήμερα.
 
Μάλιστα ο κύριος Σαχινίδης δεν απέκλεισε ακόμη και την μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 σε 200.

Δεν υπάρχουν σχόλια: