Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το αέριο στην Κύπρο "ακουμπά" και την Ελλάδα

Στα ανεπίσημα όρια που διαχωρίζουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες Ελλάδας και Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και νοτιοδυτικά της Πάφου, εντοπίζεται το σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ο νέος Λεβιάθαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γάλλου εμπειρογνώμονα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων BEICIP
Η χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" στην Κύπρο, που «τάραξε τα νερά», συμπίπτει χρονικά με την άφιξη την Πέμπτη του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Κυπριακές πηγές θέλουν το Δ. Χριστόφια να συζητά κατά την συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου για πρώτη φορά το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, ενδεχομένως... και της ΑΟΖ.  
Οι σχετικές πληροφορίες δεν διαψεύστηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζονται μεθοδικά όλα τα ενδεχόμενα και οι πληροφορίες που υπάρχουν «ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Έρευνες

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Γάλλος εμπειρογνώμονας που προχώρησε στην ανακοίνωση για την ύπαρξη αερίου στην Κύπρο, είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα δεδομένα για την περιοχή. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για περισσότερα από 10 κοιτάσματα πέραν του Οικοπέδου 12, για τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί δεδομένα στις αρχές της Κύπρου και απομένει να διαπιστωθεί το μέγεθός τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, από τις αρχές της εβδομάδας, τα ερευνητικά πλοία «Ramform Vanguard» της νορβηγικής ΡGS και «Μ/VGeosund», που είναι ναυλωμένο από τη Noble Energy διενεργούν έρευνες στα ανοιχτά της Λεμεσού και ενδεχομένως νοτιοδυτικά της Πάφου, σε μικρή και μέση απόσταση από τις ακτές για  «στόχους» κοιτασμάτων στα οποία πιθανόν να υπάρχει πετρέλαιο. 
Παράλληλα, οι αρχές της Κύπρου το BEICIP και η Noble Energy βρίσκονται εν αναμονή της έναρξης της δεύτερης γεώτρησης στο Λεβιάθαν σε βάθος 23000 ποδών, ώστε να διαπιστωθούν οι ποσότητες πετρελαίου που υπάρχουν κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου. Η γεώτρηση αναμένεται μεταξύ 11 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου από την πλατφόρμα «Ρride Νorth Αmerica».

Ισραήλ

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στα μέσα Μαρτίου θα επισκεφθεί επίσημα το Ισραήλ με αντικείμενο τον καθορισμό των λεπτομερειών της ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ Κύπρου. 
Η πλευρά των Ισραηλινών δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για την μεταφορά υγροποιημένου αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα προκειμένου να διοχετευθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Capital 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: