Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Η GPO επισπεύδει (;) τις εκλογές

Όπως κάθε δημοσκόπηση, έτσι και η μέτρηση της GPO για το Mega, χρήζει πολλαπλών αναγνώσεων. Από την οπτική γωνία που ξεκινά κανείς να τη «διαβάζει», μέχρι το σημείο που να καταφέρει να δει… between the lines, η απόσταση είναι μεγάλη. Και συνήθως μοιραία, για εκείνον που θα κάνει τη λάθος ανάγνωση.
Το ουσιαστικότερο ερέθισμα για συζήτηση, που προκύπτει από αυτή τη δημοσκόπηση, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και των «λευκών», που αγγίζουν το 30%. Το μέγεθος είναι μεγάλο, και εκ των πραγμάτων προκαλεί ερωτηματικά.
Μια Κυβέρνηση που έχει χάσει ένα ...
πολύ μεγάλο κομμάτι της εκλογικής της δύναμης, και ακόμη μεγαλύτερο της πολιτικής επιρροής της, βλέπει στον χώρο των αναποφάσιστων να υπάρχει… συνωστισμός ψηφοφόρων οι οποίοι το 2009 βρέθηκαν στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί λοιπόν δεν έχουν φύγει ακόμη;
Η μια ανάγνωση, η φιλική προς την Κυβέρνηση, λέει ότι την κρίσιμη ώρα, αυτοί οι ψηφοφόροι, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, θα συνταχθούν με το Κίνημα, και θα ανεβάσουν τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδα που θα του επιτρέψουν να κερδίσει εύκολα τις εκλογές.
Η άλλη ανάγνωση, σημειώνει ότι από αυτή τη μεγάλη ομάδα αναποφάσιστων, και με δεδομένες τις δυσμενείς προβλέψεις για τους προσεχείς μήνες, αναφορικά με τις συνέπειες από το μνημόνιο, ένα ικανό μέγεθος θα παραμείνει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, στερώντας από το ΠΑΣΟΚ τη δυναμική της αυτοδυναμίας.
Το τι θα προκύψει από τη παραπάνω διπλή ανάγνωση, είναι μάλλον εύκολο να το προσδιορίσει κάποιος: Προκειμένου να περιορίσει τον «ωφέλιμο» πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου θα επισπεύσει τις πρωτοβουλίες του. Και θα κάνει τις εκλογές… όσο πιο σύντομα μπορεί.
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: