Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ερτογάν: «Άι Σιχτίρ»! «Κι’ εσύ, Βρούτε»;

Κι΄ εσύ τέκνον Βρούτε; 
Αυτό ήταν το νόημα της απάντησης που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε στους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι δεν δίστασαν να… σιχτιρίσουν το κατοχικό καθεστώς απλώνοντας πανό διαμαρτυρίας.
Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, από το Κιργιζιστάν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη,  ο κ. Ερντογάν άστραψε και βρόντηξε:
Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που τον συνόδεψαν στο ταξίδι, είπε: «Οι διαδηλωτές κάνουν προβοκατόρικες ενέργειες σε συνεργασία με τον Νότο (σ. σ την Δημοκρατία της Κύπρου). Οι Τουρκοκύπριοι μας λένε να φύγουμε και η εξουσία παραμένει αδιάφορη. Πρέπει ο πρόεδρος και η κυβέρνηση να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται κατά της Τουρκίας. Ποιος είσαι εσύ που θα πεις στην Τουρκία σήκω και φύγε.*
Έχουμε δώσει θύματα, έχουμε στρατηγικό ενδιαφέρον. Για όποιο λόγο μένει η Ελλάδα στην Κύπρο για τον ίδιο μένει και η Τουρκία. Εμείς τους υποστηρίζουμε και αυτοί μας φέρονται έτσι».
Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Ερντογάν πως οι Τουρκοκύπριοι είναι… καλοπληρωμένοι. Και πως ο πιο κακοπληρωμένος υπάλληλος εκεί παίρνει περίπου 10 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ), ενώ ο μισθός του δικού του (του Ερντογάν) προσωπάρχη είναι 5.000 λίρες. Συνέχισε δε λέγοντας πως οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν και 13ο μισθό!

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός για πρώτη φορά ομολογεί πως στα Κατεχόμενα προετοιμάζεται το έδαφος για κινητοποιήσεις εναντίον της Τουρκίας. Γεγονός που φαίνεται ότι έχει ανησυχήσει και την ηγεσία του ψευδοκράτους, καθώς ο Ερντογάν αποκάλυψε πως ο Έρογλου ζητά ραντεβού μαζί του για συνομιλίες. «Θα τον καλέσω να μιλήσουμε», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, με τον αέρα ηγέτη… αποικιοκρατικής δύναμης.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν αρνείται να πράξει αυτό που συμβουλεύει τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ να κάνει: Να ακούσει την φωνή των Τουρκοκυπρίων – αλλά και των Κούρδων.

Πάντως , κατά την παραμονή του στο Κιργιζιστάν επισκέφθηκε το τουρκικό Πανεπιστήμιο στο Μανάς, όπου φόρεσε την εθνική φορεσιά όπως επιβάλλει το έθιμο.

Ευτυχώς η στολή συνοδεύεται και από μαστίγιο , το οποίο σίγουρα θα χρειαστεί ο πρωθυπουργός, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα, γιατί και εκεί οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί.

* Η ακριβής λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος σ’ αυτό που οι Τουρκοκύπριοι φωνάζουν στην Άγκυρα, είναι «defol», που σημαίνει «να πάτε στο διάολο»!
http://www.elzoni.gr/html/ent/374/ent.6374.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: