Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Τί λένε οι Αμερικάνοι για το πετρέλαιο στην Κρήτη

Σε έναν από τους ανθρώπους που έχει στα χέρια του τις δύο σημαντικές μελέτες του επίσημου συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης για γεωλογικά θέματα, του USGS, απευθύνθηκε το Capital.gr με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο λόγος για τον εμπειρογνώμονα και πρώην γενικό διευθυντή έρευνας και παραγωγής υδρογοναθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Ηλία Κονοφάγο, ο οποίος αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις των αμερικανών όπως αυτές αποτυπώνονται σε 6 χιλιάδες σελίδες μελετών για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις λεκάνες του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Κρήτης...
Οι δύο επίσημες μελέτες του USGS που στηρίζονται σε μελέτη στοιχείων από 1000 offshore γεωτρήσεις που έχουν διενεργηθεί στα ανοιχτά της Αιγύπτου καθώς επίσης και από σεισμικές καταγραφές σε έκταση 30 χιλιάδων χιλιομέτρων είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες.
Οι αμερικανοί θεωρούν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις για την ύπαρξη από 54 έως 170 δις βαρελιών. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή τα εναπομείναντα απολήψιμα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζονται σε 250 δις βαρέλια, ενώ η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο η Βενεζουέλα μετράει 275 δις βαρέλια.

Οι δύο μελέτες του USGS αφορούν στις λεκάνες του Λεβαντινίου στην περιοχή στα ανοιχτά του Ισραήλ , ανατολικά και νοτίως της Κύπρου και του ευρέως Δέλτα του Νείλου που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Με τη μέθοδο των αμερικανών υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, το ελάχιστο, το μέσο και το μέγιστο πιθανό απόθεμα, με συγκεκριμένες πιθανότητες επαλήθευσης.

Για την Ανατολική Μεσόγειο λοιπόν οι δύο μελέτες λένε ότι:

Το ελάχιστο απόθεμα, με υψηλότατη πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 95% υπολογίζεται στα 34 δις βαρέλια, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 20 δις βαρέλια που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Το «συντηρητικό» σενάριο λοιπόν θεωρεί ότι στις συγκεκριμένες λεκάνες βρίσκονται 54 δις βαρέλια
Το μέσο απόθεμα, με πιθανότητα επαλήθευσης της τάξηςτου 50% υπολογίζεται στα 70 δις βαρέλια, συν τα 20 δις που έχουν ήδη εντοπιστεί, 90 δις βαρέλια συνολικά.
• Τέλος το μέγιστο απόθεμα, με πιθανότητα επαλήθευσης της τάξης του 5% υπολογίζεται στα 150 δις βαρέλια, που μαζί με τα ήδη εντοπισμένα 20 δις φτάνει τα 170 δις βαρέλια.

Ο κ. Κονοφάγος , υπογραμμίζει ότι με τις μοντέρνες καταγραφές νέας τεχνολογίας, ο βαθμός βεβαιότητας είναι πολύ υψηλός και ειδικά το φυσικό αέριο εντοπίζεται χωρίς να απαιτούνται γεωτρήσεις, οι οποίες απαιτούνται στη συνέχεια προκειμένου να «βαθμονομηθεί» το κοίτασμα.

Ο έλληνας εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι τα νούμερα που αναφέρουν οι μελέτες είναι έγκυρα και αξιόπιστα. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της και μάλιστα άμεσα, χωρίς να περιμένει τις γεωτρήσεις, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων να γίνει από άλλες χώρες. «Η γεωπολιτική γίνεται πριν τις γεωτρήσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας αποκαλύπτει ότι οι μελέτες του USGS έχουν λάβει υπόψη σεισμικές καταγραφές που έχουν γίνει σε μήκος 1500 χιλιομέτρων στη λεγόμενη λεκάνη του Ηροδότου, δηλαδή στη λεκάνη νοτίως της Κρήτη
Του Χάρη Φλουδόπουλου 
Capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: