Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζει να τους "κράζει" και η Τράπεζα της Ελλάδος!

ΤτΕ: Τονώστε την ανάπτυξη για να μειωθεί το χρέος!

 

Μήπως είναι άνθρωποι του Σαμαρά; 

Αυτό δεν είχε προτείνει πριν ένα χρόνο;



Μία συνολική στρατηγική αντιμετώπισης δυναμικής του χρέους θα συστήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που καταθέτει σήμερα στη Βουλή.
Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν ...περιστολή σπατάλης, πάταξη φοροδιαφυγής αλλά και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θεωρείται σημείο «κλειδί» για την αποκλιμάκωση του χρέους.  
Πρόκειται για παρεμβάσεις που συστήνονται επί σειρά ετών αλλά δεν γίνονται πράξη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που και το 2011 φανερώνουν αποκλίσεις στα έσοδα και από το νέο πακέτο μέτρων 1,7 δισ. ευρώ για φέτος που ζήτησε η Τρόικα...
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «είδηση» της έκθεσης είναι ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει... νεότερο. 
Η Τράπεζα, θα επαναλάβει την σύστασή της για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση με μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής (σημ. τον Οκτώβριο η ΤτΕ είχε παραθέσει αναλυτικό κεφάλαιο με προτάσεις, μικρό μέρος των οποίων περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο) αλλά και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα και μπορούν να φέρουν τη δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς αύξηση φόρων και άλλα εισπρακτικά μέτρα.
Θα συστήσει και  παρεμβάσεις για το δραστικό περιορισμό της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα  με τη συγχώνευση ή και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Στόχος, σύμφωνα με την ΤτΕ, θα πρέπει να είναι  η ριζική αναδιάρθρωση του κράτους σε όλες τις βαθμίδες του.

Στο αναπτυξιακό πεδίο η εκτίμηση περί ύφεσης φέτος θα είναι της τάξης του 3%. Η επαναφορά σε αναπτυξιακή τροχιά συνδέεται σύμφωνα με την ΤτΕ με τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και με την εφαρμογή μέτρων ενός Συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για την Ανάπτυξη το οποίο θα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Το Σχέδιο θα πρέπει να έχει ως στόχο την  εξωστρέφεια της οικονομίας με κεντρικό εργαλείο την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των δανειοδοτήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μέσω του ΕΤΕΑΝ. 
Θα πρέπει επίσης να  γίνει αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας με συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα σχέδια, να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και να  αυξηθεί η  αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.
Στο τραπεζικό πεδίο η ΤτΕ θα κρίνει ικανοποιητική την κεφαλαιακή τους επάρκεια  αλλά θα περιλαμβάνει δυσμενείς προβλέψεις για την πιστωτική επέκταση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: