Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ποιος δεν αναμένει ένα κούρεμα;

Για όσους παρακολουθούν το πώς παίζει η Αμερικανική αγορά, θα έχετε παρατηρήσει (μεταξύ άλλων) το εξής. 
Όταν βγαίνει μια απρόσμενη θετική είδηση, που, έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε έκρηξη όγκου και μεγάλο θετικό πρόσημο σε μια μετοχή, τότε η άνοδος δεν περιορίζεται σε μια μέρα, αλλά συνεχίζει για αρκετό καιρό.
Με λίγα λόγια,
μια δυναμική άνοδος λόγω απρόσμενης είδησης δεν εξαντλείται σε μια μέρα
Κατ΄  επέκταση λοιπόν, όταν η ανοδική κίνηση της πρώτης μέρας δε συνεχιστεί, αυτό συνηγορεί στο ότι η είδηση που προκάλεσε την αρχική ανοδική αντίδραση δεν έχει αρκετό σθένος και πυγμή που να συνηγορεί σε μια συνέχιση της ανόδου.
Η μη συνέχιση της κίνησης της Παρασκευής λοιπόν θα πρέπει να προβληματίσει αρκετά αυτούς που έχουν ποντάρει στη βαρύτητα της είδησης σχετικά με τη συγχώνευση ΕΤΕ και ΑΛΦΑ.

Αυτό όσον αναφορά την αμπελοφιλοσοφία της ημέρας. Τώρα στα δια ταύτα.

Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος σε ορισμένα θέματα:

- Δεν πιστεύω ότι το χρέος της Ελλάδος είναι διαχειρίσιμο
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα να το πληρώσουμε
- Τα περί πώληση €50 δισ. περιουσιακών στοιχείων είναι όνειρα
- Δεν εκτιμώ ότι είμαστε βιώσιμοι

- Δεν εκτιμώ ότι το πιστεύουν αυτό οι Γερμανοί (και υπόλοιποι Ευρωπαίοι)
- Ο μόνος τρόπος να σωθούμε είναι αν μας διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους μας (κοινώς κούρεμα ομολογιούχων), κατά προτίμηση 50% ++.
Όχι δεν θα καταρρεύσει η Ευρώπη και δεν θα βγούμε από το ευρώ.  
Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου ή του καπιταλισμού. 
150 δισ. σε απομειώσεις δεν θα προκαλέσουν deflation και δεν θα καταστραφούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου και μέχρι να πειστώ για το περί του αντιθέτου, η στρατηγική των κινήσεων μου βασίζεται στο ότι αναμένω να δω αυτό το κούρεμα. Που σημαίνει ότι επενδυτικά μιλώντας, είμαι τρομερά επιφυλακτικός και σε καμία περίπτωση δεν κοιτάζω καν τον τραπεζικό κλάδο.

Αν δεν γίνει, τότε σαφώς θα είμαι λάθος και ναι, θα χάσω μια μεγάλη ανοδική κίνηση της αγοράς. Το ερώτημα είναι όμως, τι συνηγορεί στα περί του αντιθέτου; Τι δεδομένα έχουμε ότι ένα κούρεμα δεν θα γίνει;


Οι ευσεβείς πόθοι των Ευρωπαίων κυβερνήσεων ότι μπορεί να βρεθεί μια “συνολική λύση” και ρύθμιση για την Ελλάδα είναι αυταπάτες. Τα περί του να αγοραστεί ελληνικό χρέος από το ταμείο EFSF ή να αγοραστούν με κάποιο μαγικό τρόπο ομόλογα από την αγορά με πιστώσεις που θα εγγυηθούν από κάποιους και όλα αυτά τα τρελά που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό,
δεν στέκουν. Και βέβαια αυτοί που παπαγαλίζουν (ή νομίζουν) ότι αυτό αποτελεί μια λύση για την Ελλάδα, ή δεν αντιλαμβάνονται το πώς δουλεύουν οι αγορές, ή απλά ελπίζουν σε μια τέτοια λύση διότι νομίζουν ότι θα σωθούν.

Πριν από λίγο καιρό ήμουν σε μια εκδήλωση του Hellenic CFA Society. Εκεί λοιπόν έκανε μια παρουσίαση ο κ. Μυλωνάς, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας. Μας έκανε μια παρουσίαση για τις προοπτικές της Ελλάδος και τις σκέψεις του για το ελληνικό χρέος.


Μας έλεγε λοιπόν ότι: αν γίνει αυτό, αν γίνει εκείνο, αν το κάνουμε έτσι, αν γίνει γιουβέτσι και αν κάνουμε το τάδε κτλ. κτλ. κτλ. (πάρα πολλά αν στην εξίσωση), τότε μπορούμε να προσδοκούμε ότι το 2024 το χρέος θα έχει περιοριστεί σε κάποια επίπεδα (αν θυμάμαι καλά κοντά στο 100% επί του ΑΕΠ). Στο μεταξύ, μιλώντας με τα διάφορα στελέχη στα πηγαδάκια, δεν υπήρχε ούτε ένας με τον οποίο συζήτησα που δεν εκτιμούσε ότι δεν θα γίνει κούρεμα. Όλους με τους οποίους συνομίλησα εκείνο το βράδυ αναμένουν ένα κούρεμα. Και όλοι τους ήταν τραπεζικοί!


Χτες μίλησα με έναν πολύ γνωστό οικονομικό σχολιαστή της αγοράς (από καθημερινή οικονομική εφημερίδα). Είχαμε να τα πούμε πολύ καιρό και τον πήρα τηλέφωνα να του πω ένα γεια. Τον ρώτησα τι λένε οι τραπεζίτες με τους οποίους συζητάει σχετικά με το θέμα του κουρέματος. Μου είπε ότι όλοι αναμένουν ένα κούρεμα -το μόνο ερώτημα είναι το πότε, το πόσο και τον μηχανισμό. Δεν υπάρχει μου λέει ούτε ένας με τον οποίο έχει συζητήσει τώρα και πολύ καιρό που δεν αναμένει ένα κούρεμα. Το δε εντυπωσιακό (που ειλικρινά δεν περίμενα) είναι ότι το ποσοστό του κουρέματος όλοι το αναμένουν από 50% και άνω (εκεί πραγματικά εξεπλάγη -οι τραπεζίτες μάλλον ξέρουν τι τους περιμένει).


Ο γνωστός Hedge Fund Manager Kyle Bass της Hayman Capital, στην τελευταία του επικοινωνία με τους πελάτες του αναμένει ένα κούρεμα της τάξεως του 70% για την Ελλάδα!!! Αυτός δεν είναι κάποιος αναλυτής που γράφει για κάποιο μεγάλο οίκο που βγάζει λεφτά από προμήθειες, αυτός είναι άνθρωπος της αγοράς και επενδύει τα δικά του λεφτά. Όταν λοιπόν λέει ότι αναμένει το κούρεμα να φτάσει 70%, θα έλεγα ότι κάποιοι θα πρέπει να δώσουν την δέουσα προσοχή στο τι λέει.


Και βέβαια το νούμερο του 70%  είναι εύκολο να επιτευχτεί, αν περάσουν τα 3 χρόνια και αφομοιώσουμε το 100% του πακέτου των €110 δισ. Πως άραγε;


Αν υποθέσουμε ότι το κούρεμα γίνει σήμερα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φτάσει το 50%, τότε οι διαγραφές θα φτάσουν 170 δισ. περίπου (ας υποθέσουμε στο παράδειγμα μας ότι δεν έχουμε πάρει λεφτά ακόμα από την τρόικα). 
Αν όμως περάσουν τα 3 χρόνια και αφομοιώσουμε τα 110 δισ. της τρόικας, τότε το κούρεμα δεν θα γίνει επί του χρέους της τρόικας. Το χρέος της τρόικας είναι εξασφαλισμένο και θα πληρωθεί στο ακέραιο. Άρα για να επιτευχτεί ένα κούρεμα 50%, σημαίνει ότι τη χασούρα θα την πάρουν οι υπόλοιποι. Που σημαίνει βέβαια ότι η χασούρα των υπολοίπων θα είναι αρκετά πιο πάνω από το 50%.

Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι το εξής. Μπορεί η λέξη κούρεμα να είναι ταμπού και να μην ακούτε πολλά για αυτό στις εφημερίδες και στην τηλεόραση, αλλά οι παράγοντες της αγοράς το συζητούν και το αναμένουν... ειδικά οι τραπεζίτες.


Και γιατί σας τα λέω αυτά; Για να καταλάβετε το σκεπτικό μου όταν γράφω αυτά που γράφω. Το αν αποδειχτεί ότι τα πράγματα δεν εξελεγχτούν όπως νομίζω είναι άλλο θέμα, αλλά μέχρι να διαψευστώ από απρόσμενες θετικές εξελίξεις (που δεν μπορώ καν να φανταστώ ποιες θα μπορούσαν να είναι), προσωπικά αναμένω αργά η γρήγορα το κούρεμα και πορεύομε βάση αυτού.

Του Γιώργου Καισάριου
george.kesarios@capital.gr
Capital 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: