Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Δούκας: Η κυβέρνηση Καραμανλή έχασε το στοίχημα γιατί δεν είχε θάρρος

Ο πρώην υφυπουργός επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτικλή βούληση να καθαρίσει το τοπίο
Δεν έφυγα ποτέ. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι απ’ τους πολιτικούς που όταν βρεθούν εκτός Βουλής, απλά περιμένουν πως θα ξαναγυρίσουν.
Αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση, θα βελιωθεί η κατάσταση.
Ακόμα και αν η ΄τρόϊκα’ δεχόταν τις ενστάσεις διαφόρων ότι οι συνταγές της ‘παραείναι αυστηρές’, πάλι αυτό δεν θα έλυνε το θέμα τις πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές ...
χρηματοδότησης!
Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΤΑΚΗ
Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνει μέσα από συνέντευξή του, στο parapolitika.gr ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας. «Η μερική αναδιάρθρωση θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις Ελληνικές τράπεζες» εκτιμά ο πρώην υφυπουργός και προσθέτει: «Για να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις» . Ο κ. Δούκας, μιλάει για το ενδεχόμενο επιστροφής του στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., και μιλάει για τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή. 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Δούκα στο parapolitika.gr έχει ως εξής.
-Θα αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία; Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι λύση;

--Όταν η χώρα διαπραγματευόταν το μνημόνιο είχε ήδη χρεοκοπήσει. Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονταν και εξακολουθούν να πληρώνονται με δανεικά. Επειδή το χρέος ήδη ξεπερνά τα 350 δισεκ.ευρώ, η μόνη λύση είναι η κατάργηση 70 δισεκ.ευρώ δημοσίου χρέους που έχει εξαγοράσει (σε τιμές πολύ κάτω της ονομαστικής τους αξίας), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η μερική αναδιάρθρωση θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις Ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία αφού επίσημα πλέον τα τεράστια ποσά που θα έχουν επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου θα χάσουν οριστικά ουσιαστικό μέρος της αξίας τους..

- Κάτω από ποιους όρους μπορεί να είναι συμφέρουσα η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης;

--Κάθε επιμήκυνση του χρέους και μείωση του επιτοκίου είναι επωφελής για το Δημόσιο. Θεωρώ πως η πιο δραστική λύση είναι αυτή που πρότεινα παραπάνω... Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως οι Γερμανοί είναι κάθετα εναντίον μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης.

- Η κατάσταση στην αγορά όμως δείχνει να είναι δραματική. Τι φταίει και πως μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;

--Για να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις, πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στα αεργασιακά, στα φορολογικά, στους όρους δόμησης. Αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση, θα βελιωθεί η κατάσταση. Ήδη το κλίμα στο Χρηματιστήριο είναι κάπως πιο θετικό και αυτό λέει πολλά.

-Υπήρχε άλλος «δρόμος» διάσωσης της Οικονομίας, εκτός από το συγκεκριμένο Μνημόνιο;

--Η Κυβέρνηση άργησε πολύ να πάρει μπρός. Ας μην ξεχνάμε πως Το Μνημόνιο δεν είναι απλά μια συμφωνία με την Ευρωπ. Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι ο οδικός χάρτης για την επάνοδο της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα και στις διεθνείς αγορές! Ακόμα και αν η ΄τρόϊκα’ δεχόταν τις ενστάσεις διαφόρων ότι οι συνταγές της ‘παραείναι αυστηρές’, πάλι αυτό δεν θα έλυνε το θέμα τις πρόσβασής μας στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης!
Χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορούσαμε ούτε να επιστρέψουμε στην τρόϊκα τα δάνεια που μας χορήγησε, ούτε να δανειστούμε για τις ανάγκες που θα έχουμε τότε για να αποπληρώσουμε τα υπόλοιπα χρέη που θα λήγουν, αλλά και για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Και αντί η Κυβέρνηση να διχάσει το Πανελλήνιο με τις δηλώσεις της ότι η Ελλάδα είναι χώρα διεφθαρμένων, έπρεπε να έρθει σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έδειξε από την αρχή συναινετική διάθεση. Πάντα υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις αν έχεις όρεξη να ακούσεις και να συζητήσεις.
-Πως αποτιμάται κατά τη γνώμη σας η διακυβέρνηση Καραμανλή στον οικονομικό τομέα;

--Η Κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε από την εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ μια απελπιστική κατάσταση, κρυφά ελλείμματα, κρυφά χρεή, διαλυμμένη δημόσια διοίκηση. Χρειαζόντουσαν μεγάλες ρήξεις και ανατροπές, αλλά έλειπε το θάρρος και κάπου και η τεχνογνωσία. Όταν δεν έχεις γνώσεις από διοίκηση και οικονομία, τότε το πολιτικό κόστος σου φαίνεται βουνό, γιατί δεν έχεις τις σωστές απαντήσεις. Η έλλειψη θάρρους είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης και προϋπηρεσίας. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

-Θα κατέλθετε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Η Νέα Δημοκρατία δείχνει πως η πόρτα είναι ανοιχτή.

--Μα δεν έφυγα ποτέ. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαι απ’ τους πολιτικούς που όταν βρεθούν εκτός Βουλής, απλά περιμένουν πως θα ξαναγυρίσουν. Μην ξεχνάτε πως πριν η Νέα Δημοκρατία μου ζήτησε να κατέβω στις εκλογές του 2004, ήμουν γενικός Διευθυντής της Σίτιμπανκ στην Ελλάδα, Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΙΚΣΟΝ, Πρόεδρος του ΔΣ της συνδρομητικής τηλεόρασης ΝΟΒΑ/ΦΙΛΜΝΕΤ, συν-Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΠΣΙΚΟ και της ΚΑΠΙΤΑΛ ΠΑΡΤΝΕΡΣ. Και οικονομικός σύμβουλος μεγάλων τραπεζών. Παραιτήθηκα από αυτές τις θέσεις για να βοηθήσω την παράταξη. Τώρα επανήλθα στον ιδιωτικό τομέα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αλλά ποτέ μην λες ποτέ.
-Πόσο τελικά είναι το χρέος της χώρας μας σήμερα;
Το χρέος που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε είναι τεράστιο,
• 346 δισεκ ευρώ (περίπου 120 χιλιάδες ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια), συν τα πάνω από
• 30 δισεκ ευρώ εγγυήσεις που έχει δόσει το Δημόσιο για διάφορα δάνεια. Σε αυτά να προσθέσουμε τα επιπλέον
• 5 δισ.ευρώ που χρωστάει το Δημόσιο σε κατασκευαστές, φαρμακέμπορους, στους ΟΤΑ, τα ΚΤΕΛ, κλπ, και τα
• 260 δισεκ. χρέους του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων (δηλαδή επιπλέον 95 χιλ.ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια). Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του βάρους...Να προσθέσουμε επίσης τα πάνω από
• 200 δισεκ.ευρώ ανοίγματα των ασφαλιστικών ταμείων που απαιτούν επιχορηγήσεις από το κεντρικό δημόσιο της τάξης των 14 δισεκ.ευρώ ετησίως...
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση πρέπει να επικαιροποιήσει και να μας ενημερώσει επίσημα για ΟΛΑ τα παραπάνω μεγέθη ξεχωριστά.
-Τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις;
--Το ύψος του χρέους είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων και επενδύσεων. Όπως έγραφε το 1817, ο μεγαλύτερος ίσως οικονομολόγος που έξησε ποτέ ο David Riccardo, «οι διεθνείς επενδυτές αντιλαμβάνονται πως αν επενδύσουν σε ένα καταχρεωμένο κράτος, θα επιμερισθεί και σε αυτούς το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους αυτού.»
Γι’ αυτό και είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Για την εξεταστική για την οικονομία
ΜΟΛΙΣ Η ΒΟΥΛΗ ‘ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ’ –με την ίδια επιπολαιότητα που χειρίστηκε την υπόθεση Βατοπεδίου- ΠΩΣ «ΝΑΙ ΤΑ ΓΚΡΗΚ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗ», ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΩΓΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΑΠ’ ΟΣΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ !!! Προτείνω να ανατεθεί σε επιτροπή σοφών υπό τον Κύπριο νομπελίστα κ. Πισσαρίδη και τον Λουκά Παπαδήμο, να ερευνήσουν σε βάθος τι και από πότε πήγε στραβά. Τα άλλα είναι ανοησίες που θα μας εκθέσουν διεθνώς. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να συμβάλλει στην ένωση των δυνάμεων της χώρας και όχι στον αλληλοσπαραγμό.

-Κύριε Δούκα δηλώσατε ότι θα στραφείτε δικαστικά εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Για ποιο λόγο και γιατί μόνο εναντίον των συγκεκριμένων;

-Γιατί αυτοί ήταν οι επικεφαλής και οι ‘ανάδοχοι’ της προσπάθειας συκοφάντησης και κατάχρησης εξουσίας. Το ψέμμα και η κατασκευή ενόχων για να είναι αρεστοί στο καθεστώς και να υπουργοποιηθούν είναι διαφθορά από μόνη της.

-Τώρα που έχει περάσει αρκετός χρόνος από την στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση, πιστεύετε ότι έκανε λάθη η προηγούμενη κυβέρνηση στον χειρισμό της; Και σε ποια κατεύθυνση;

-- Αντί να την χεριστούμε όπως έπρεπε και στην πραγματική της βάση, αφήσαμε την υπόθεση να ξεφύγει και να την ‘αναλάβει’ η αντιπολίτευση που ξεπέρασε κάθε όριο συκοφαντίας, φαντασίας και αθλιότητας. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως τάχα δεν τον νοιάζει να ματώσει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πράξη διώκει τους πολιτικούς του αντιπάλους, σπέρνει την διχόνοια και καλύπτει απροκάλυπτα τα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ απ’ την Ζήμενς....

Για τις Εξεταστικές
Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να διώξει με τρόπο βαθύτατα αντιδημοκρατικό τους πολιτικούς της αντιπάλους. Χρησιμοποιεί τις εξεταστικές για να φύγουν οι προβολείς από την αδυναμία της να ορθοποδήσει τα οικονομικά. Για να φύγουν οι προβολείς από την πολύ αμαρτωλή υπόθεση Ζήμενς και τα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Έστειλε την υπόθεση του βατοπεδίου στα δικαστήρια, γνωρίζοντας ότι όλη η μεθόδευση ήταν βάναυσα αντισυνταγματική –καταπάτησε το Σύνταγμα- για να βρει δικαιολογία για να κλείσει τις υποθέσεις της Ζήμενς και τώρα για τα υποβρύχεια.

Πιστεύετε δηλαδή πως τα έκανε αυτά για να προστατέψει τους φίλους της που είχαν πραγματική εμπλοκή στην υπόθεση Ζήμενς;;
--Γιατί, εσείς δεν το πιστεύετε αυτό; Πρέπει να προσφέρει θεάματα για να έχουν κάτι να ασχολούνταιν τα ΜΜΕ αντί να ασχολούνται με τις αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό και το ΔΝΤ, τη Ζήμενς και τα υποβρύχεια... Ακριβώς γι’αυτό συζητάμε σήμερα. Για αποπροσανατολισμό...

Δεν πιστεύετε ότι ο Πρωθυπουργός είχε πραγματική βούληση να τα βγάλει ‘όλα στο φως’;
-Αν ήθελε η Κυβέρνηση να προάγει την διαφάνεια και την εντιμότητα, αντί να εφευρίσκει αντιπάλους και πολιτικές ενοχές θα έπρεπε πρώτιστα να εξετάσει τα βεβαιωμένα σκάνδαλά της ... Το πάρτυ με τα Ολυμπιακά και τα δημόσια έργα, τα πάρτυ με το Κτηματολόγιο, τον Κουρουπητό, τις εγκαταστάσεις για τον βιολογικό καθαρισμό, το πάρτυ στις κατασκευές των νοσοκομείων, το πάρτυ με τις προμήθειες φαρμάκων και νοσοκομειακού υλικού, τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα υποβρύχεις, την ρασαντέλ και την Τορκάσο, τα μαύρα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, τις απίθανες σπατάλες σε άχρηστες διαφιμήσεις, τις δηλώσεις περί ‘Τιτανικού’ που ανέβασαν τα σπρέντς στις 600-1000 μ.β. και κόστισαν διεσεκατομμύρια ευρώ σε όσους επένδυσαν σε ομόλογα του Δημοσίου (και στα ασφαλιστικά ταμεία)! Εκεί ‘τουμπεκί’! Ποιοί προστατεύουν ποιούς; Οι λαλίστατοι ‘ψευτο-ροβεσπιέροι’ και ιεροεξεταστές δεν λένε κουβέντα πλέον για όλα αυτά.
Δηλαδή οι εξεταστικές εξάντλησαν την χρησιμότητά τους;
Έγιναν για να συγκαλύψουν. Να συκοφαντήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους και να αθωώσουν τους ‘ημετέρους’. Χαρακτηρίστηκαν από κομματική εμπάθεια... Κατέληξαν σε φιάσκο... Και όλοι οι πρόεδροι των εξεταστικών που έπαιξαν το κομματικό τους ρόλο υπουργοποιήθηκαν ή στόχευαν στην υπουργοποίησή τους!!! Ανταμείφθηκαν για τις καλές κομματικές τους υπηρεσίες.... Ήταν εξεταστικές επιτροπές κομματικής ‘νομιμοφροσύνης’ και όχι αναζήτησης της αλήθειας. Στη περίπτωση του Βατοπεδίου δεν βρέθηκε τίποτα που να ενοχοποιεί υπουργό, ούτε που να κατέδειξε την παραμικρή δολιότητα. Όχι μόνο δεν βρέθηκε ένα ευρώ, αλλά ούτε καν κατήγγειλε κανείς πως πληρώθηκε ή διακινήθηκε ένα ευρώ σε πολιτικό πρόσωπο (όπως ομολογήθηκε στην υπόθεση της Ζήμενς)... Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποκρύψει αυτά που έγιναν με τους δικούς της στη Ζήμενς και πάση θυσία πάει να φορτώσει στη Νέα Δημοκρατία την υπόθεση του Βατοπεδίου και των ομολόγων. Το ΠΑΣΟΚ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του. Πλειοψηφία, λέει, είμαστε και όποιον θέλουμε ενοχοποιούμε. Νοοτροπία καβαλημένων κλεφτοκοτάδων.
Parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: