Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ντόρα: «Ο λαός θα αποφασίσει για την συνεργασία ΝΔ - Δημοκρατικής Συμμαχίας»

Αποκλειστική συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη

Συντάκτης: Θανάσης Φουσκίδης
Για ανασφαλή πορεία της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, στην συνέντευξή της που παραχωρεί στα parapolitika.gr.
Η ίδια, ωστόσο, δεν αποκλείει μετεκλογική συνεργασία ακόμα και με την ΝΔ, καθώς όπως επισημαίνει "τις συνεργασίες τις επιβάλλει ο λαός μέσα απο το αποτέλεσμα των εκλογών".
Η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζει επίσης, τα περί "ντιντίδων" και "κεντροδεξιάς πολυκατοικίας", ενώ επαναλαμβάνει την θέση της για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
-Κα Μπακογιάννη, μετά τα τελευταία γεγονότα στην Νομική, γίνεται πολύς λόγος σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ποια είναι η θέση σας πάνω σ' αυτό το ζήτημα;...
Σαφής και συγκεκριμένη, το άσυλο όπως το ξέρουμε πρέπει να καταργηθεί. Λειτουργεί σ΄ ένα θεσμικό πλαίσιο με όρους που διαμορφώθηκαν το ΄74, οι οποίοι όμως σήμερα δεν ισχύουν και δεν αφορούν την κοινωνία. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια γενικευμένη απορρύθμιση, αλλά να είναι σαφές προς όλους ότι το άσυλο προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ακαδημαϊκή ελευθερία για την έρευνα και το επιστημονικό έργο. Ως εκεί, δεν νομιμοποιεί και δεν αποτελεί άλλοθι για έκνομες συμπεριφορές και παραβατικές πρακτικές που διώκονται στην υπόλοιπη επικράτεια από το νόμο. Γι΄ αυτό πρέπει στο θεσμικό πλαίσιο να καταργηθούν οι αγκυλώσεις που αφήνουν παράθυρα σε όλους –και εννοώ πρυτανικές αρχές, αλλά και διωκτικές αρχές- να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εννοώ ότι πρέπει να καταργηθεί ο χωρικός προσδιορισμός του ασύλου, όπως επίσης και η αναφορά σε κακουργήματα. Το άσυλο πλήττουν όλα τα αυτόφωρα αδικήματα, ακόμη και ένας ξυλοδαρμός δεν μπορεί να είναι ανεκτός από κανέναν. Απλά πράγματα, καθαρές κουβέντες.

-Έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πιο "δεξιά" από ποτέ. Εμμένετε στην άποψη αυτή και μετά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο κ. Σαμαράς;
Δεν το λέω εγώ, το διακηρύσσουν τα στελέχη της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που αποκηρύσσουν και αποστατούν από την πορεία της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης. Θέσεις τις οποίες υιοθετεί η ηγεσία και αποτελούν στην ουσία την κυρίαρχη πολιτική έκφραση της σημερινής ΝΔ. Όσοι διαφωνούν το ψιθυρίζουν ανωνύμως στους δημοσιογράφους, αλλά αντιμετωπίζονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ως περιθωριακοί. Δεν χρειάζεται να αναλύσω σε βάθος τα σχόλια από τους «ντιντήδες» μέχρι τα «άνευ σημασίας», μιλούν από μόνα τους. Όσον αφορά για τις επιλογές προσώπων ο ετεροπροσδιορισμός αυτών δείχνει και το άγχος της ανασφαλούς πορείας που ακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ.

-Τι είναι αυτό που θα ωθήσει τον απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα ψηφοφόρο, να επιλέξει την Δημοκρατική Συμμαχία;
Γιατί τολμά να μιλά  και να ανοίγει επιτέλους θέματα για τα οποία, μέχρι σήμερα,  δεν μιλούσε κανείς. Μιλήσαμε για το βάρος που σηκώνει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος βλέπει να χάνει τη δουλειά του ή να μειώνεται ο μισθός του, αλλά κανείς δεν μιλάει γι΄ αυτόν. Αναδείξαμε τον εκφυλισμό του θεσμού του συνδικαλισμού, θίγοντας τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών. Προτείναμε εγκαίρως τη θέσπιση συνταγματικού κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ανοίξαμε το θέμα της μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα προσληφθούν από εδώ και στο εξής. Μιλήσαμε για το μεγάλο σκάνδαλο με τις σπατάλες στις προμήθειες στην υγεία που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει, αλλά κανείς δεν θίγει. Θα σας φανεί πολύ παράξενο, αλλά χαίρομαι που η Δημοκρατική Συμμαχία χτίζει με σταθερά βήματα την αξιοπιστία της σε μιαν εποχή γενικευμένης αμφισβήτησης. Αποκτά αργά αλλά σταθερά όλο και περισσότερους οπαδούς και μέλη που την στηρίζουν για την φιλελεύθερη ιδεολογία της, τη μόνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής. Την στηρίζουν όμως και για τις συγκεκριμένες θέσεις που παίρνει καθημερινά. Η Δημοκρατική Συμμαχία πρωτοπορεί, με όραμα αλλά και ρεαλισμό και είμαι αισιόδοξη ότι αυτό θα γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτό από τον δύσπιστο σημερινό Έλληνα.
-Πιστεύετε ότι το κόμμα σας θα μπει στην Βουλή; Σας προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Δημοκρατική Συμμαχία;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή, όποτε και να γίνουν εκλογές. Ακόμα και τα ποσοστά που την εμφανίζουν με 2,8%, είναι εκλογικά ποσοστά άνω του 4%. Εξάλλου η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, τώρα να ανακοινώσει ότι μετακινεί τη βουλευτή της από το Ρέθυμνο, εξηγείτε και από το γεγονός ότι και στη ΝΔ πιστεύουν ότι θα είμαστε στη Βουλή και χάνουν τις έδρες της Κρήτης όπως έδειξε και το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι, και θυμηθείτε καλά τα λόγια μου: Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει σχεδόν,  δύο μήνες ζωής. Δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την οργανωτική της εξάπλωση. Δεν έχει ακόμη προβληθεί το στελεχιακό της δυναμικό, που είναι άκρως αξιόλογο, και ο κόσμος μας βλέπει ακόμη ως «το κόμμα της Ντόρας»! Όλα αυτά όμως σιγά – σιγά τελειώνουν και να είστε βέβαιος ότι το ποσοστό που θα πάρει η Δημοκρατική Συμμαχία θα σας αιφνιδιάσει. Στην Κρήτη οι δημοσκοπήσεις έδιναν maximum πέντε με έξι τοις εκατόν στο συνδυασμό που υποστηρίξαμε. Να σας υπενθυμίσω ότι ο κος Γιαννουλάκης τελικά συγκέντρωσε το 18%, αναδεικνυόμενος δεύτερη δύναμη στην περιφέρεια.

-Τα στελέχη του κόμματός σας, γυρνούν ολόκληρη την Ελλάδα για να συστήσουν Ομάδες Πρωτοβουλίες σε όλους της νομούς της χώρας. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;
Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι αυτά ακριβώς που μου δημιουργούν την αισιοδοξία για την οποία σας μίλησα. Έρχονται κοντά μας άνθρωποι που σε μεγάλο βαθμό εμπλέκονται για πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο στην πολιτική. Είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες, που αποστρέφονται τα  παραδοσιακά διπολικά σύνδρομα Αριστεράς – Δεξιάς όπως τα ξέραμε , και  η δράση τους μπορεί να γίνει καταλύτης για σαρωτικές αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις. Είναι νέοι άνθρωπου σε ποσοστό 80% για την πολιτική, και όταν λέω νέοι δεν εννοώ μόνο ηλικιακά.   Ήδη η Συμμαχία συγκροτεί ένα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό σε ολόκληρη την Ελλάδα.  

- Αισθάνεστε μέλος της "κεντροδεξιάς πολυκατοικίας" ή όχι;
Ένα πολιτικό κίνημα στο οποίο προσέρχονται, όπως σας είπα, κατά άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν είχαν έως τώρα σχέση με την πολιτική, συγκροτεί τη δική του ταυτότητα.   Η Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος. Είναι δύναμη κεντρομόλος, και πιστεύω ότι έλκει κοντά της ανθρώπους και στελέχη από ένα ευρύτατο φάσμα: από την δεξιά, λόγω της σαφούς της θέσης για την ελευθερία με σεβασμό στον νόμο, τα δυναμικά κεντροδεξιά και κεντρώα κοινωνικά στρώματα, λόγω του οικονομικού της φιλελευθερισμού, και μέρος της κεντροαριστεράς λόγω της κοινωνικής της ευαισθησίας, καθώς προτείνει νέους τρόπους και μέσα για την σωτηρία και ριζική βελτίωση της κοινωνικής προστασίας στην χώρας μας.

-Αρκετά από τα στελέχη που σας στήριξαν στην εσωκομματική μάχη του Νοεμβρίου του 2009, δεν δείχνουν διάθεση να σας ακολουθήσουν στο νέο σας πολιτικό εγχείρημα. Πώς σχολιάζετε τη στάση τους;
Νομίζω ότι κατέστησα ήδη σαφές ότι το Κίνημά μας δεν αποτελεί παρακλάδι κανενός άλλου κόμματος. Και θα θυμάστε ότι, ήδη από το Badminton, είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκουμε κάν την εγκατάλειψη άλλων κομμάτων από τα στελέχη τους. Δεν παροτρύνουμε κανέναν να αφήσει το κόμμα του. Και δεν κατακρίνουμε κανέναν αν αποφασίσει να παραμείνει.
-Θεωρείτε πως θα υπάρξουν νέες προσχωρήσεις στο κόμμα σας είτε από την ΝΔ, είτε από άλλον πολιτικό χώρο;
Δύναμη για εμάς έχει η συμμετοχή του κάθε πολίτη που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη Συμμαχία. Δεν υπάρχουν προνομιακές επιλογές, δεν υπάρχει επετηρίδα, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Όσοι πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Συμμαχίας και θέλουν με την ενεργό συμμετοχή τους να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός καινούργιου πολιτικού χώρου, έχουν ρόλο και λόγο στο κίνημα μας. Οι πόρτες είναι ανοικτές για όλους.

-Βλέπετε ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει τελικά σε πρόωρες εκλογές;

 
Δεν μου αρέσει, ούτε μου άρεσε ποτέ, να προβαίνω σε εικασίες. Ως προς την πιθανότητα πρόωρων εκλογών έχω να πω μόνο τούτο : Αν τελικά γίνουν, αυτό θα σημαίνει διακήρυξη αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει. Εγκατάλειψη της μεγάλης προσπάθειας στη μέση και απελπισμένη αναζήτηση συνεταίρων για να μοιραστούν τις ευθύνες της δικής του αποτυχίας. Υπάρχει και κάτι ακόμη : Οποτεδήποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές θα φανεί ξεκάθαρα ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι μία δύναμη υπαρκτή και ισχυρή.

-Από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίσατε πως είστε "ανοικτή" στο ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας. Είστε διατεθειμένη να συνεργαστείτε ακόμη και με την την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά;
Η Δημοκρατική Συμμαχία πολιτεύεται βάσει αρχών και έτσι θα συνεχίσει. Ούτως ή άλλως τις συνεργασίες τις επιβάλλει ο λαός μέσα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Τυχόν κυβερνητική συνεργασία θα προκύψει λοιπόν μόνο βάσει αρχών και πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: