Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κλείνουν τις «πόρτες» στην οικογένεια Καντάφι

Λιβυκό αεροσκάφος που μετέφερε την κόρη του Μουαμάρ Καντάφι επέστρεψε πίσω στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας, μετά την άρνηση των αρχών της Μάλτας να του επιτρέψουν να προσγειωθεί. 
«Ο πιλότος συνεχώς μετέδιδε στον πύργο ελέγχου πως έχει 14 άτομα στο αεροσκάφος. Έκανε συνεχώς κύκλους λέγοντας πως του τελειώνουν τα καύσιμα», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δελτίου Al Jazeera που βρίσκεται στη Μάλτα.
«Όταν έγινε γνωστό το γεγονός, οι αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή της Λιβύης, ο ...οποίος πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το εάν θα επιτραπεί η προσγείωση του αεροπλάνου. Όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει στο σημείο μηδέν, οι πιλότοι έκαναν γνωστό στις αρχές της Μάλτας ότι μέσα στο αεροπλάνο επιβαίνει η Αΐσα Καντάφι, η μοναδική κόρη του Λίβυου ηγέτη. Η απάντηση των αρχών της Μάλτας ήταν ότι πρόκειται για μία μη προγραμματισμένη πτήση και δεν έχει σημασία ποιος επιβαίνει σε αυτήν. Και κάλεσε τους πιλότους να επιτρέψουν πίσω στη Λιβύη, όπως και έγινε», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, χθες, Τρίτη, η γυναίκα του Ανίβα Καντάφι, γιου του Λίβυου ηγέτη, Ανίβα, η οποία είναι πολίτης του Λιβάνου, προσπάθησε να προσγειωθεί στη Βυρηττό, με το προσωπικό τζετ της οικογένειας Καντάφι. Όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι αρχές του Λιβάνου αρνήθηκαν να δώσουν άδεια προσγείωσης στο αεροπλάνο.
Τελευταίες πληροφορίες από το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Καντάφι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Συρία και την Κύπρο για τη μεταφορά μελών της οικογενείας του Λίβυου ηγέτη σε αυτές τις δύο χώρες. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι εκτός ελέγχου.

Καταδικάζει ο Ομπάμα τη βία στη Λιβύη
Τη βία στη Λιβύη καταδικάζει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη τις επόμενες ενέργειές τους, χωρίς να αποκλείουν και την επιβολή κυρώσεων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο λαός της Λιβύης είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος είναι ο ηγέτης τους.
Πιθανή η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι από τις ΗΠΑ
Επίσης, οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην κυβέρνηση της Λιβύης και του Μουαμάρ Καντάφι. 
Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του State Department.
“Είναι ένα πιθανό εργαλείο που έχουμε; Ναι” δήλωσε ο PJ Crowley, ερωτηθείς για το εάν η συγκεκριμένη ενέργεια εξετάζεται, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι όποιες κυρώσεις κι αν επιβληθούν, θα πρέπει να αποφασιστούν σε συντονισμό με την διεθνή κοινότητα.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: